Tajani: Nisam mislio uvrijediti ni Hrvate niti Slovence

Tajani: Nisam mislio uvrijediti ni Hrvate niti Slovence

Šef Europskog parlamenta Antonio Tajani komentirao je jučerašnje izjave iz Basovizze u kojima je Istru i Dalmaciju nazvao talijanskima.- Tajani spreman posjetiti Risieru, bivši nacističko-fašistički logor
- Tajani se na plenarnoj sjednici EP - ispričao
- Ljubljana zbog govora Tajanija šalje prosvjednu notu?
- Šokantan Tajanijev govor: "Talijanska Istra i Dalmacija" 

- Moje riječi izrečene u Basovizzi trebale su dati poruku mira, da dokažu, da zahvaljujući Europi - Talijani, Slovenci i Hrvati mogu živjeti u miru zajedno bez granica i bez zapreka ne razmišljajući o onome što je bilo u prošlosti.

- Netko je moje riječi protumačio kao pokušaj teritorijalnog revanšizma. To nije bila moja namjera. Samo sam se prisjećao, jer sam Talijan, na tolike mrtve koji su ostali izvan moje države diljem svijeta, nakon Drugog svjetskog rata. 

- Nisam time mislio uvrijediti ni Hrvate, niti Slovence, niti bilo koga drugog. Samo sam se prisjećao mrtvih i tolikih talijanskih obitelji koje je Drugi svjetski rat uvelike obilježio. Ali također imam na umu da žrtve nisu bile samo s talijanske strane nego i sa strane Slovenije, Hrvatske... Žao mi je – nisam imao nikakvu namjeru – žao mi je što je netko interpretirao moju izjavu kao nešto neprijateljski i osvetnički, rekao je Tajani.

- Doista je bila skandalozna njegova izjava. Dana sse također ponovno ispričao pred hrvatskim medijima, da je krivo shvaćen, nije to mislio, želio je reći da Hrvati, Slovenci i Talijani mogu živjeti u Eurospkoj uniji u miru bez granica. Danas je popravljao tu svoju izjavu, međutim za nas je izjava preteška i mislim da su hrvatski građani, a vjerujem i slovenski, vrlo teško prihvatili jednu takvu izjavu i prizivanje nekih starih vremena. Smatram da je to apsolutno nedopustivo i teško nam je uopće prihvatiti bilo kakvu ispriku, ali evo on se pvolači i vjerujem da je na taj način povukao svoju izjavu, izjavila je za Studio 4 europarlamentarka Dubravka Šuica.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka