Slučaj Skripal i logika ruskog veleposlanstva u Zagrebu za rješenje ovog misterija

Slučaj Skripal i logika ruskog veleposlanstva u Zagrebu za rješenje ovog misterija

Slučaj Skripal, koji je izazvao ozbiljnu diplomatsku krizu između Moskve i Londona, ostaje pun tajni, možda i ne baš. Ali pogledajmo prvo što se dogodilo proteklih godinu dana.

4. ožujka 2018. ruski bivši dvostruki agent Sergej Skripal i njegova kćerka Julija su navodno otrovani u britanskom gradu Salisburyu s tvari koju je London identificirao kao nervni agens Novičok. Oboje su preživjeli napad.

Godinu dana nakon navodnog trovanja, za koje je London požurio okriviti Moskvu bez iznošenja dokaza, ono što se doista dogodilo toga dana ostaje misterija. U međuvremenu, ruske vlasti provode vlastitu istragu o tom slučaju, kako je u nedjelju priopćila glasnogovornica ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova.

Trovanje i optužbe

Porton Down

FOTO: Porton Down i mjesto trovanja Skripala

Nekoliko dana nakon što je Skripal primljen u bolnicu u Salisburyu, britanska premijerka Theresa May izjavljuje da su bili otrovani nervnim agensom imena Novičok, te da “vrlo vjerojatno” iza napada stoji ruska vlada. Nakon njene izjave je uslijedio verbalni rat, sankcije i diplomatski progoni.

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva, njeni NATO saveznici i srodni mediji su za ono što se dogodilo okrivili rusku obavještajnu službu i ustrajavali su da Novičok može biti proizveden samo u Moskvi.

Međutim, premda je britanski laboratorij u Porton Downu identificirao tvar koja se koristila kao Novičok i kao vojni nervni agens, znanstvenici nisu mogli utvrditi u kojoj je zemlji proizveden.

Češki predsjednik Miloš Zeman je opovrgnuo tvrdnju Ujedinjenog Kraljevstva da je Novičok proizvodila samo Rusija, navodeći u svibnju da je njegova zemlja također proizvela mali dio i da ga je uništila.

Do rujna je službena britanska priča bila da su dva časnika ruskog Središnjeg obavještajnog odjela (GRU) odletjela u Veliku Britaniju iz Moskve, navodno ostavivši tragove otrova u hotelskoj sobi u kojoj su boravili i uhvaćeni kamerama za video nadzor ulicama Salisburya 4. ožujka, prije trovanja Skripala, koje su otrovali tako što su otrov razmazali na kvaki njegove kuće.

Ruski stav

Eu Rusija Otrov Novicok

Moskva je u više navrata osuđivala neutemeljenu prirodu optužbi Londona i ukazivala nedostatak dokaza. Ruski predsjednik Vladimir Putin je izjavio u prosincu da je trovanje Skripala, slučaj kojeg je nazvao “politiziranim rusofobnim pristupom”, “izmišljen kako bi se zadržao razvoj Rusije kao mogućeg konkurenta”.

Sa svoje strane, rusko ministarstvo vanjskih poslova i rusko veleposlanstvo u Londonu su tvrdili da optužbe britanske vlade predstavljaju pokušaj da se pozornost britanskog društva odvrati od unutarnjih problema, uključujući pitanje Brexita. Rusija je također više puta bila voljna pomoći u istrazi, ali je Ujedinjeno Kraljevstvo odbilo ponudu.

U međuvremenu su Rusi Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, koje su britanske vlasti optužile za provedbu napada, kazali u ekskluzivnom intervjuu za RT da su posjetili Veliku Britaniju u ožujku kao turisti i poricali su svoju uključenost u taj slučaj.

Godinu dana nakon trovanja Skripalovih, sporni slučaj ostaje okružen tajnama.  Nitko još nije dao objašnjenje kako je moguće da tako ubojiti agens nije usmrtio Skripale.

U siječnju 2019. godine se dokazalo da su Sergej Skripal i njegova kćerka dobili prvu pomoć od čelnika britanske vojske, koji je, po svoj prilici, bio u tom trenutku blizu mjesta zločina.

U međuvremenu se Sergej Skripal nije ponovno pojavio u javnosti, a njegova kći to nije činila već mjesecima. Ruski diplomati nikada nisu imali pristup tim ruskim državljanima koji su, prema britanskim vlastima, preživjeli napad i na kraju su otpušteni iz bolnice.

“Da su imali dokaz, pokazali bi ga”

Anti Novičok

“Bilo kako bilo, Moskva nastavlja provoditi vlastitu istragu, a ako London, Washington ili Bruxelles misle da će Rusija pustiti da ovaj problem prođe, jako griješe”, upozorila je Marija Zaharova u razgovoru za Komsomolsku Pravdu.

“Prošla je godina dana. Da su tijekom ove godine Britanci, britanske agencije za provedbu zakona, vlada Therese May našli dokaze, ili barem svjedočenja koja bi se mogla predstaviti svijetu, uvjeravam vas da bi ih pokazali. Nema ničega”, dodala je Zaharova.

Prema riječima glasnogovornice ruske diplomacije, “optužbe protiv Moskve bile su prejake i posljedice previše dramatične da bi jednostavno okrenuli stranicu, stoga će ova priča imati svoj logičan zaključak”.

VIDEO – Godinu dana misterija Skripal

Logika je dovoljna za rješenje misterija Skripal

U međuvremenu je veleposlanstvo Rusije u Hrvatskoj ponovilo svoju objavu koja bi mogla biti rješenje ove misterije.

Povijest slučaja Skripal, za one koji su pomalo pratili slijed događaja.

Da ukratko rezimiramo činjenice

Skripali su otrovani najjačim otrovom, jer 2 grama ovog agensa sigurno može odmah ubiti pola Britanije.

Otrovani su ovim super otrovom u restoranu.

U stvari na klupi…

Točnije u autu…

Nisu u autu, bila je namazana drška od vrata…

U stvari bio je otrovan kofer…

Ali nije bio kofer, cijela je kuća bila otrovana…

Ne, u stvari znamo da je heljdina kaša bila otrovana. Upravo tako, to je sigurno!

Ali nekako, bez obzira na ovaj super-otrov, oni nisu umrli odmah već su teturali izgubljeni oko pola dana.

Pritom je policajac koji ih je našao na klupi odmah pao u komu – jer je otrov jako smrtonosan!

Ali hvala Bogu i zvaničnicima koji su odmah identificirali vrstu otrova!

Oni su donijeli protuotrov u veoma kratkom vremenu čime su herojski spašeni životi Skripala i policajca, kako ne bi na mjestu ostali mrtvi.

Policajac se već drugi dan probudio, svaka čast!

Ali Skripali su i dalje bili u komi, i nikada se neće oporaviti! Radi se o super-otrovu, sjećate se… Oporavak je doista nemoguć!

Ali ne, kćer je već došla sebi… Čudo!

Jao… I njezin tata je oživio… Još jedno nevjerojatno čudo!

I oni će se brzo oporaviti… Eto vam vaš najjači sovjetski „super-otrov“… Ništa ne mogu učiniti kako treba!

Sad su restoran opkolili super-agenti u svemirskim skafanderima…

Park su također opkolili super-agenti u svemirskim skafanderima…

Sve unaokolo su opkolili super-agenti u svemirskim skafanderima…

Super-agenti sakupljaju visokotoksične dokaze u high-tech bočice.

U svemirskim su skafanderima zato što je po smrt opasno to čime rukuju, iako je pored njih policajac bez zaštite i nikome ga nije žao…

Klupu su morali ispilati, jer je tako užasan taj otrov da je klupa otrovna još dva tjedna!

Da, ali nije samo klupa otrovana već i drška od vrata… To jest heljdina kaša, zaboravio sam.

Ali dva duga tjedna u otrovanoj kući je živjela mačka… Kako interesantno. Policajac koji je samo dodirnuo Skripala zamalo nije umro, ali mačka je preživjela… I zamorčići također…

Nažalost njih su super-agenti zaboravili pa su mačka i zamorčići za ta duga dva tjedna u kući umrli od gladi.

Odmah su ih kremirali jer su bili otrovani najjačim otrovom na svijetu!

Jesmo li što propustili? Čini mi se ova show komedija ima više zapleta nego poznata Goetheova saga o Faustu!

Izvor: Logicno.com

na vrh članka