Kuščević: Novinarske slobode na zavidnoj su razini

Kuščević: Novinarske slobode na zavidnoj su razini

- Mislim da je Hrvatska društvo u kojem je na visokoj razini zaštita nacionalnih manjina, a da smo na još većoj razni što se tiče novinarskih sloboda i nepostojanja cenzure. Nema nikakvih ozbiljnijih razloga da bi se ova dobrofunkcionirajuća koalicija raskinula", izjavio je uoči sastanka užeg kabineta vlade, ministar uprave i politički tajnik HDZ-a Lovro Kuščević.

Na komentar da policija po redakcijama legitimira novinare kazao je kako "policija radi svoj posao, a novinari svoj" te dodao kako drži da je razina novinarskih sloboda na zavidnoj, europskoj razini". "Naravno da ćete vi novinari upozoravati na sve što vam se ne sviđa i to je normalno. Nisam shvatio da novinari imaju nekakav imunitet od progona i postupanja policija. Novinari su hrvatski građani kao i svi drugi i moraju surađivati sa svim tijelima javne vlasti pa tako i policijom", kazao je.

HND osudio pritisak na novinarku Đurđicu Klancir

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) najoštrije je osudilo "političko policijski pritisak" na novinarku  Đurđicu Klancir. HND navodi da su dvojica uniformiranih policajaca došla u redakciju portala Net.hr na zahtjev odvjetnika sisačko-moslavačkog župana Ive Žinića (HDZ) "uz izgovor da žele utvrditi njezin identitet i adresu zbog toga što župan Žinić protiv nje priprema privatnu tužbu", stoji u priopćenju HND-a.

- S obzirom na to da je kolegica Klancir u svojim tekstovima problematizirala način rada župana Žinića, uz ostalo i način zapošljavanja njegova sina, dolazak policije na njezino radno mjesto eklatantan je oblik političko-policijskog pritiska na novinarku, zastrašivanja i odvraćanja od daljnjeg tematiziranja načina postupaka župana Žinića. Riječ je o dosad neviđenoj praksi da politički moćnik koristi policiju kao svoj privatni servis za zastrašivanje novinara, stoji u priopćenju HND-a. To se događa, dodaju, "u zemlji u kojoj pravdi izmiču optuženici za najteža kaznena djela i bježe u BiH, a brojni sudski postupci padaju u zastaru".

MUP: Sve je bilo po zakonu

- U konkretnom slučaju radi se o podnesenom zahtjevu opunomoćenika fizičke osobe (oštećene osobe) koja je zatražila ustupanje podataka za pokretanje privatne tužbe. Dakle, kako se radi o privatnoj tužbi, oštećenik ne može svoje pravo ostvariti na drugi način niti poduzeti radnje prikupljanja podataka o osobi protiv koje namjerava pokrenuti privatnu tužbu. Iz dostavljene dokumentacije policija nije mogla nedvojbeno utvrditi o kojoj konkretnoj osobi bi se točno radilo jer u Hrvatskoj postoji više osoba imenom i prezimenom novinarke. Jedini pouzdan podatak je bio da se radi o novinarki portala Net.hr. Stoga su policijski službenici otišli u redakciju portala kako bi utvrdili točan identitet, poručili su iz MUP-a.

Izvor: HRT
na vrh članka