Papa u Gospinoj kućici u Loretu potpisao posinodsku apostolsku pobudnicu o ulozi mladih u Crkvi

Papa u Gospinoj kućici u Loretu potpisao posinodsku apostolsku pobudnicu o ulozi mladih u Crkvi

Papa Franjo u ponedjeljak je posjetio malu kamenu kuću za koju neki katolici vjeruju da je u njoj živjela Marija, majka Isusova, i da su je anđeli prenijeli iz Svete zemlje na jadransku obalu.

Papa je posjetio Loreto, gdje je služio misu, utješio mnoge bolesne vjernike i potpisao dokument koji je napisao o ulozi mladih u Crkvi.

Dokument, poznat pod nazivom apostolska pobudnica, Papina je ocjena jednomjesečne biskupske sinode održane u Vatikanu prošle godine. 

Očekuje se da će Papa u tom dokumentu, koji se sada prevodi sa španjolskog, poručiti mladima da se ne zamaraju doktrinalnim nijansama nego da Crkveno učenje primijene u svakodnevnom životu i pomažu potrebitima.

Po tradiciji, mala kuća u Loretu kuća je u kojoj je Marija živjela u Nazaretu i gdje joj se, po Bibliji, prikazao anđeo koji joj je najavio da će roditi Isusa. To se u ponedjeljak obilježava blagdanom Navještenja Gospodinova ili Blagovijesti. Anđeli su kuću spasili kako ne bi bila uništena nakon protjerivanja križara iz Palestine u 13. stoljeću.

Realnije je objašnjenje, koje se također navodi na internetskoj stranici svetišta, da je jedna bogata trgovačka obitelj koja se prezivala Angeli, dala da se kamenu kuću preveze brodom.

Kuća je sada dio velike bazilike koja svake godine privlači stotine tisuća hodočasnika.

U obraćanju vjernicima na trgu ispred svetišta, Papa nije spomenuo tu priču, ali je rekao da je Loreto mjesto duhovnosti, vjere i predanosti.

MISIJA / HINA

na vrh članka