Strašan požar u katedrali Notre-Dame

Strašan požar u katedrali Notre-Dame

Strašan požar zahvatio je večeras parišku katedralu Notre Dame i srušio zvonik najposjećenijeg povijesnog spomenika Europe. Gusti dim se uzdiže iz katedrale, koju gutaju plamenovi, a te potresne snimke izravno emitiraju francuski tv-postaje i društvene mreže.Francuski ministar unutarnjih poslova Christophe Castaner rekao je da vatrogasci vjerojatno neće biti u mogućnosti spasiti katedralu Notre Dame. 

Vatra koja se širi iznimno brzo. Buknula je oko 16.50 na skelama krovišta, da bi se početkom večeri srušio toranj visok 93 metra. Veći dio krova katedrale koji se prostirao na 100 metara progutala je vatra već u prvih sat vremena požara.

U požaru nitko nije ozlijeđen, rekao je državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Laurent Nunez. Policija poziva građane da izbjegavaju područje oko katedrale i olakšaju prolazak hitnih službi. Susjedne zgrade su evakuirane. Brojni svjedoci zaprepašteno promatraju kako gori znamenitost. 

- Sve gori. Krovište čiji dio datira iz 19. stoljeća, a dio iz 13. stoljeća. Od njega neće ništa ostati, rekao je glasnogovornik katedrale Andre Finot

Pokrenuta je specijalna akcija da se pokušaju spasiti umjetnička djela, rekao je zamjenik gradonačelnice Emmanuel Gregoire. Stotine Parižana i turista užasnuti gledaju gusti dim s obližnjih mostova.

Na fotografijama objavljenim na društvenim mrežama vide se stupovi dima koji su uzdižu u zrak iznad 850-godišnje gotičke zgrade.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron otkazao je večeras svoje planirano obraćanje naciji zbog požara koji je zahvatio čuvenu parišku katedralu Notre Dame, rekli su dužnosnici. 

- Kao i svi naši građani, tužan sam što moram gledati kako gori dio nas, napisao je na twitteru francuski predsjednik.

- Užasan požar je zahvatio katedralu Notre Dame u Parizu. Vojna vatrogasna jedinici pokušava kontrolirati vatru", tvitala je gradonačelnica Pariza, Anne Hidalgo.

Građani diljem svijeta suosjećaju zbog požara koji uništava parišku katedralu. Reagirala je i predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović.

Prošle je godine Katolička Crkva u Francuskoj pokrenula hitan apel za osiguravanje financijskih sredstava za spas katedrale, koja se počela raspadati. Oko 13 milijuna turista posjećuje Notre Dame svake godine.

Izgrađena u 12. stoljeću, katedrala Notre Dame privlači milijune posjetitelja svake godine. Smještena je u srcu Pariza, na otoku Île de la Cité. Na popisu je svjetske baštine UNESCO-a. UNESCO je tvitao kako "pomno prati situaciju i podržava Francusku u očuvanju i obnavljanju neprocjenjivog nasljeđa". 

Hrt.hr

na vrh članka