Čelnici EU-27 prihvatili deklaraciju kojom se obvezuju na jedinstvo i demokraciju

Čelnici EU-27 prihvatili deklaraciju kojom se obvezuju na jedinstvo i demokraciju

Čelnici 27 zemalja članica Europske unije koji su se okupili na neformalnom summitu u rumunjskom Sibiuu prihvatili su deklaraciju u kojoj ističu da će održati jedinstvo bloka, njegove principe demokracije i vladavine prava i načelo pravičnosti, te da će štititi svoje građane.

– Ujedinjeni, jači smo u današnjem sve nestabilnijem i izazovnijem svijetu, kaže se u dokumentu usvojenom na summitu koji je simbolično održan na Dan Europe, te oko dva tjedna uoči europskih izbora.

– Priznajemo svoju odgovornost da kao čelnici učinimo našu Uniju snažnijom i našu budućnost svjetlijom te istodobno potvrđujemo europsku perspektivu ostalih europskih država. Stoga danas jednoglasno prihvaćamo 10 obećanja koja će nam pomoći da preuzmemo tu odgovornost, kaže se u izjavi koja je, kako je naglašeno, upućena budućim naraštajima.

Čelnici su se obvezali i da će braniti jednu Europu u kojoj nema mjesta podjelama, tražiti zajednička rješenja, dati Uniji sredstva potrebna da postigne svoje ciljeve i do kraja provede svoje politike, te osigurati budućnost idućim naraštajima Europljana.

Summit EU-a u Sibiuu – nova strateška agenda

Na izvanrednom summitu šefova država ili vlada zemalja EU-a sudjeluje i premijer RH  Andrej Plenković. Na summitu se razgovara o europskoj budućnosti i počinje se pripremati nova strateška agenda za razdoblje 2019.- 2024.

Plenković: Sigurnost je pitanje broj jedan ove kampanje

– Za Hrvatsku je bitno da Europska unija u sljedećih pet godina osigura bržu konvergenciju radi dostizanja standarda razvijenih zemalja, a u pregovorima o višegodišnjem proračunu ukazivat će na potrebu da se osigura potpora za demografsku revitalizaciju, izjavio je hrvatski premijer Andrej Plenković dolazeći na neformalni summit čelnika 27 zemalja članica.

Kao jedan od prioriteta EU-a naveo je i pitanje zajedničke sigurnosti te ulaganje u znanost, istraživanje i razvoj.

– Sigurnost je pitanje broj jedan ove kampanje. Po Eurobarometru, 40 posto građana EU-a smatra da je to tema broj jedan, rekao je.

Na pitanje hoće li na summitu biti riječi o proširenju, Plenković je rekao da se to ne očekuje.

– Proširenje ćemo detaljno raspraviti na summitu u Zagrebu za godinu dana. Sada, dva tjedna prije izbora svi smo fokusirani na svoje birače. Komisija će svoj paket o proširenju objaviti nekoliko dana nakon izbora pa će se tek nakon toga o tome raspravljati, rekao je Plenković.

Deklaracija iz Sibiua s deset zavjeta

Izjava će sadržavati deset zavjeta: da će braniti jednu i cjelovitu Europe, pokazati jedinstvo i solidarnost u dobru i u zlu, uvijek nastojati doći do zajedničkih rješenja, čuvati europski način života, demokraciju i vladavinu prava, nastojati postići rezultate u područjima koja su važna za građane, držati se načela pravednosti bilo da je riječ o tržištu rada, blagostanju, gospodarstvu ili digitalnoj transformaciji, osigurati potrebne alate i sredstva za ispunjenje ambicija i ciljeva, osigurati budućnost za nove naraštaje Europljana, investirati u mlade, štititi građane koristeći svoju “meku i tvrdu moć” u suradnji s međunarodnim partnerima te da će Europa biti odgovoran globalni lider u razvijanju međunarodnog poretka utemeljenog na pravilima, u čuvanju okoliša i borbi protiv klimatskih promjena, napisao je u pozivnom pismu predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk.

EK uoči summita u Sibiuu objavila niz političkih preporuka

Komisija smatra da bi djelovanje trebalo usmjeriti na pet prioriteta: sigurnost, konkurentnost, pravednost, održivost i utjecaj Unije u svijetu. To uključuje daljnji rad na izgradnji učinkovite europske obrambene unije te bolje upravljanje migracijama.

Zatim jačanje jedinstvenog tržišta u svim aspektima, borbu za socijalnu uključenost i rad na smanjenju regionalnih razlika, zaštitu manjina i suočavanje s izazovima starenja stanovništva, jačanje vladavine prava, pravednu poreznu politiku, pristupačniju zdravstvenu skrb i sigurnu opskrbu energijom.

Jedan od prioriteta je i održivost gospodarskog razvoja koje treba biti ekološki prihvatljivo. Kao peti prioritet Komisija navodi potrebu za jačanjem utjecaja Europe, koja treba biti svjetski predvodnik te dosljedno i snažno podupirati multilateralni globalni poredak koji se temelji na pravilima i čija je okosnica UN.

/HMS/

na vrh članka