Papa zagrlio napadnutu obitelj Omerović iz BiH

Papa zagrlio napadnutu obitelj Omerović iz BiH

Ovih dana obitelj Omerović iz BiH našla se u središtu napada, nasilja i sramnih rasističkih uvreda u rimskoj četvrti Casal Bruciato. Obitelj je potom u četvrtak, 9. svibnja pozvana na privatni sastanak s papom Franjom koji je trajao oko četvrt sata, a održao se u sakristiji bazilike Svetog Ivana Lateranskog.Imer Omerović, njegova supruga Senada i njihovih 12-ero djece pozvani su na sastanak Pape s vjernicima Rimske biskupije. Pozvao ih je pomoćni rimski biskup Giampiero Palmieri koji ih je dan ranije posjetio zajedno s gradonačelnicom Virginiom Raggi, donosi La Stampa. U Vatikanu nisu bili sigurni hoće li napadnuta obitelj bh. podrijetla biti prisutna u bazilici, budući da su bili već tri dana zaključani u tom “novom” stanu u naselju Casal Bruciato koji im je postao zatvor zbog klime snažnih prosvjeda njihovih susjeda, potaknutih iz krajnje desnih stranaka i skupina kao što je Casa Pound.

Gospodin Omerović kasnije je potvrdio: “Popodne ćemo otići do Pape kako bismo čuli što nam ima reći, a u međuvremenu mu zahvaljujem što je pozvao mene i moju obitelj”. I tako je cijela obitelj primila zagrljaj Pape koji im je dao krunicu, prenosi IKA.

“Ovom gestom”, objašnjava Tiskovni ured Svete stolice, Papa je “želio izraziti bliskost i solidarnost s ovom obitelji i najjasniju osudu svih oblika mržnje i nasilja”. Omerovići, bh. obitelj kojoj je grad Rim dodijelio društvenu kuću u Via Sebastiano Satti, dobila je ovih dana opasne prijetnje smrću i napadnuta je ispred vlastitog doma.

Susjedi i drugi desničarski prosvjednici nisu dozvolili da ova netalijanska obitelj živi u stanu u njihovu susjedstvu organizirajući nasilne proteste. Jedan muškarac prosvjednik, kojeg je policija kasnije identificirala, dobacio je gospođi Senadi, majci 12-ero djece, da će je silovati ukoliko odmah ne odu iz njihovog susjedstva.

Ovaj skandal izazvao je veliku pažnju talijanskih medija. Nakon trećeg dana prosvjeda, u znak daljnjeg protivljenja, skoro svi susjedi su na prozore i balkone izvjesili talijanske zastave.

“Ne kažemo još definitivno ništa, ali ne možemo živjeti ovdje”, rekao je Clinton Omerović, 20-godišnji sin koji je vidno pogođen situacijom u susjedstvu, prenosi Nedjelja.ba

Pogled.ba

na vrh članka