Ruža Tomašić pisala Vučiću i Brnabić: Rukavica je bačena

Ruža Tomašić pisala Vučiću i Brnabić: Rukavica je bačena

Zastupnica u Europskom parlamentu, dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke te kandidatkinja na predstojećim europskim izborima Ruža Tomašić poslala je pismo srpskim vlastima odnosno predsjedniku Aleksandru Vučiću i premijerki Ani Brnabić.U pismu je pozvala da se ispuni uhidbeni nalog izdan od Međunarodnog suda Ujedinjenih naroda za ratne zločine (MICT) koji traži izručenje dvoje članova Srpske radikalne stranke, Vjeverice Radete te Petra Jojića, prenosi Večernji.hr. Sud je u svojoj odluci odbacio mogućnost da se suđenje Radeti i Jojiću preda srbijanskom pravosuđu, zbog realne mogućnosti utjecaja na svjedoke koji su u strahu za vlastiti život.

Njih dvoje optuženi su za nepoštivanje suda jer su tijekom slučaja sa Šešeljem prijetili i pokušavali podmititi svjedoke.

Viši sud u Beogradu zaključio da Republika Srbija nema obvezu izručivanja okrivljenika kada se radi o nepoštivanju suda i utjecaju na svjedoke. Vjeverica Radeta poručila je preko medija da „dragovoljno neće otići u Den Haag“ čime je vladajuće u toj zemlji dovela u nezavidnu poziciju.

"Gospodine Vučiću i gospođo Brnabić – sada ste vi na potezu! Jeste li doista predani međunarodnim pravnim obvezama i želite li doista Srbiju čim prije vidjeti u Europskoj uniji? Koliko su vam u stvarnosti važna poglavlja o pravosuđu i temeljnim ljudskim pravima, te o slobodi, sigurnosti i pravdi",  upitala je Tomašić na kraju pisma.

Pogled.ba

na vrh članka