Petešić o praznoj sabornici: Tako je u većini europskih zemalja

Petešić o praznoj sabornici: Tako je u većini europskih zemalja

Od konstituiranja prvog višestranačkog demokratski izabranog Sabora prošlo je 29 godina. O Saboru tada i danas, te treba li ipak današnji dan biti Dan državnosti ponovno, u Temi dana su govorili Željka Antunović, bivša potpredsjednica Sabora i Zvonimir Frka Petešić, predstojnik Ureda predsjednika Vlade. Petešić
 je rekao da je mnogo toga napravljeno, kada pogledamo unatrag. 
- Riječ je o jednom referentnom događaju u hrvatskoj povijesti koji nam je ostao urezan u sjećanju kao jedna prijelomnica u stvaranju hrvatske države, kazao je. 

Spomenuo je govor tadašnjeg predsjednika Franje Tuđmana da su zacrtani svi glavni i strateški ciljevi. Smatra da je riječ o jednom snažnom događaju. 

Antunović je prošla četiri saveza hrvatskog Sabora, govorila je o tome kako se Sabor mijenjao. Rekla je da ima mnogo značajnih promjena, ali čini joj se da ne idu na bolje, da ne idu u pravcu jačanja Sabora kao ključnog predstavničkog tijela, a zbog razvoja društva dobiva sve beznačajniju ulogu. 

- Percipira se izrazito negativno i svakog trenutka sve negativnije u javnosti - možda i nema tako loš rejting, ali percepcija javnosti postaje sve gora i gora. To ozbiljno ugrožava dignitet Sabora, pa i njegovu ozbiljnu ulogu koju bi trebao imati, dodala je. 

Petešić se osvrnuo na to koliko su konstruktivne rasprave u Saboru - ponekad se čini da zastupnici najviše vremena provode smišljajući pošalice, metafore ili uvrede na račun svojih političkih oponenata. Smatra da je to fenomen koji nije samo u Hrvatskoj, ali to se ne može uhvatiti ako se tome ne daje medijska pozornost. 

- Jedno je ako netko kaže nešto što je irelevantno, a od toga se napravi događaj i stvori se nešto relevantno, onda je podijeljena odgovornost. Mediji imaju tu ulogu da budu filteri - da građanima ponude relevantan sadržaj fokusiran na ono što je meritum i što je korisno, kazao je. 

Na pitanje ne bi li saborski zastupnici biti ti koji nude meritum sadržaja, Petešić se slaže s time, ali zbog medija koji to prenose, sve dolazi do građana. Kaže da je tu igra s dva aktera. 

Na pitanje ima li oporba prave alate, Antunović je kazala da je svaki alat - alat i možda se pojavi trenutak kada ga treba iskoristiti. Dodaje da se to koristi neselektivno i uopće se ne vodi računa o tome kakav odjek korištenje takvih alata ima u javnosti. 

- Mislim da su to ustvari pogrešni načini i to je samo pokušaj da pojedinci na sebe skrenu pozornost, izjavila je. 

Osvrnula se na to kako mediji prezentiraju što se događa u Saboru, smatra da zastupnici moraju voditi računa o tome što serviraju javnosti. 

- Činjenica je da je tijekom vremena došlo do toga da u javnost dopire samo ono što je zanimljivo, što je pošalica, što je doskočica, a ono ozbiljno što se također pojavljuje, zbog toga nema prostora, rekla je Antunović. 

Kazala je da i komercijalne televizije, koje nemaju odgovornost poput javne, jednako prate politička pitanja. 

- Narod je puno lakše zaokupirati, kada govorimo o pošalicama, nego ozbiljnim temama koje su često prezentirane na nerazumljiv način, rekla je. 

Rekla je da je Sabor politička arena i smatra prihvatljivim koristiti sve što je moguće, ali ne uvijek i ne isključivo - treba birati pravi trenutak i pravu temu kada se može imalo šaliti. 

Sabornica često zjapi prazna, Petešić kaže da je tako i u većini europskih zemalja. Ne kaže da je to opravdanje, već način funkcioniranja svih parlamenata u Europi i šire. 

- Parlamenti nisu puni svaki tjedan svaki dan, nego onda kada se glasuje. Kada se raspravlja o temama za koje nisu zaduženi svi zastupnici, nije za očekivati da će cijeli Sabor biti pun. Tako je svugdje u svijetu, rekao je. 

Dodaje da treba imati na umu da zastupnici imaju često i lokalne odgovornosti i moraju pripremati se za određene teme gdje trebaju nešto više saznati, braniti amandmane ili ići po terenu. Kazao je da posao saborskog zastupnika nije sjediti od jutra do mraka u Saboru. 

Antunović ne opravdava ponašanje pojedinaca koji ignoriraju svoju prisutnost u dvorani. Slaže se da ne moraju u Saboru sjediti 24 sata i da imaju razne obveze, ali uvijek postoji relevantan broj ljudi koji mogu biti u sabornici. 

- Opada interes zastupnika da tamo sjede, pogotovo ako nemaju što reći ili nisu dobili priliku, dodala je. 

Sve više primjećuje da zastupnici nemaju odgovornost prema svojoj izbornoj bazi - jedna od odgovornosti je da se njih tamo vidi, da ih se čuje, da budu aktivni. 

U ovom sazivu Sabora je najviše zastupnika promijenilo klubove ili stranačke iskaznice, Petešić kaže da bi građani trebali znati da kada glasuju za nekoga, ne glasuju nužno za stranku već za zastupnika, a on može prijeći u drugu stranku. Antunović smatra da u razvijenim demokracijama treba kažnjavati takva ponašanja, ali kod nas se to ne primjećuje i za takve prebjege nema sankcija. Takvo ponašanje joj je neprihvatljivo jer joj se čini da se radi o prevari i izdaji, a prebjezi su interesno motivirani. 

O najavi promjene Dana državnosti, Petešić to podržava, smatra da se sadašnji Dan državnosti "nije primio" u javnosti. Antunović kaže da je mijenjanje datuma samo zbunjivanje građana.

Hrt.hr

na vrh članka