Hasanbegović o Esih: Egoistično je upriličila samoubilački igrokaz, mi u tome odbijamo sudjelovati

Hasanbegović o Esih: Egoistično je upriličila samoubilački igrokaz, mi u tome odbijamo sudjelovati

U tijeku je izborni sabor stranke Neovisni za Hrvatsku. Održava se na dvije lokacije, u Zagrebu i u Zadru. Pokazatelj je to se stranka rascijepala nakon europarlamentarnih izbora.

– Dva Sabora nikako nisu bila planirana, kao predsjedništvo donijeli smo odluku da idemo na Sabor, on je doduše, trebao biti samo izvještajni nakon dvije godine, međutim kako su neki željeli istaknuti i svoju kandidaturu za predsjednika stranke, kao predsjednica i kao legalist smatrala sam da je to apsolutno demokratsko pravo svakoga i kao predsjedništvo mi smo se odlučili ići na izborni sabor, izjavila je Bruna Esih, predsjednica Neovisnih za Hrvatsku, piše Dnevnik.hr.

– Zadužena sam da se u stranci provodi zakonitost, kako ona predviđena Statutom tako i ona prema zakonima RH. Tijekom vremena događale su se stvari na koje nisam mogla stavljati potpis kao predsjednica. Tražila sam i mišljenja pravnih stručnjaka, dodaje Esih.

Zadar kao mjesto sastajanja nisu prihvatile moje kolege iz Zagreba, ondje su delegati, tvrdi Esih, izabrani netransparentno.

Šest je županijskih podružnica, a samo jedna nije u Zadru, riječ je o kolegama u Zagrebu, kaže Esih. Smatra kako je Sabor u Zagrebu nelegitiman te tvrdi kako su joj to potvrdili i neki pravni stručnjaci. Zaključuje kako je riječ o nezakonitom preuzimanju stranke.

Zlatko Hasanbegović, politički tajnik Neovisnih za Hrvatsku uoči izbornog Sabora u Zagrebu nije želio davati izjave.

Hasanbegović se s nekoliko članova obratio priopćenjem koje prenosimo u cijelosti:

“Suočeni s bezobzirnim pokušajem razbijanja stranke NEOVISNI ZA HRVATSKU, mi, članovi Predsjedništva i sudionici I. redovitog sabora NHR-a, okupljeni u Zagrebu, izvješćujemo svoje članove i pristaše, kao i cijeli hrvatski narod u Domovini i iseljeništvu, da odbijamo sudjelovati u bezumnome i politički samoubilačkom igrokazu koji je pod nepoznatim utjecajem, ali s uočljivim motivima i za račun lako prepoznatljiva krajnjega korisnika, egoistično upriličila sazivačica protustatutarnog druženja pod nazivom tzv. sabora NHR-a u Zadru 22. srpnja.

Na našemu su današnjem saboru trebali, između više kandidata, biti demokratski izabrani članovi svih stranačkih tijela. Trebala je biti prihvaćena odluka o promjeni dijela naziva stranke, te predloženo usvajanje novoga statuta kako bi se stranka spremnije suočila s budućim izazovima te otvorila prema postizanju dogovora o predizbornoj suradnji s bliskim strankama, političkim skupinama i pojedincima

No, jednostranim i protustatutarnim sazivanjem zadarskog skupa u isto vrijeme kad je sazvan jedini zakoniti stranački sabor, ovaj u Zagrebu, želi se spriječiti takav razvitak te se sudbinu stranke hoće podrediti očuvanju formalnoga predsjedničkog položaja jedne osobe. Ujedno su flagrantno prekršeni Statut i Pravilnik o članstvu, kao i jednoglasno donesene odluke stranačkog Predsjedništva. O protustatutarnom značaju zadarskoga skupa rječito govori i činjenica da na nj nisu pozvani izaslanici daleko najbrojnije, zagrebačke stranačke organizacije, pa čak ni svi članovi Predsjedništva stranke.

Očita je svrha zadarskog druženja da se sudbina naše stranke i našega političkog pothvata prepusti u ruke Ministarstva uprave, onoga istog koje je svojim arbitrarnim i protuzakonitim postupanjem tako umješno rastočilo pravaški pokret, a svoju domišljatost u kršenju zakona pokazalo je i nedavno, onemogućavanjem provedbe narodnih referenduma. Tako se upravo tom instrumentu Plenkovićeve protunarodne i trgovačke tzv. hrvatsko-srpske koalicije hoće prepustiti političko i personalno oblikovanje nacionalističko-slobodarskog dijela hrvatskoga političko-stranačkog života.

Mi u tome odbijamo sudjelovati!

Kao nacionalno i etički odgovorni ljudi, mi u svome dosadašnjemu građanskom, javnom i političkom djelovanju nismo nikada rušili već smo uvijek pridonosili, stvarali i gradili. Ponajmanje možemo i želimo rušiti političko čedo kojemu smo udahnuli život, nadjenuli mu ime, napisali program te ga ispunili doktrinarnim, ideološkim i intelektualnim sadržajem.

Mi nismo ušli u političku borbu radi ključeva stranačkih prostorija niti radi zadovoljenja vlastitih taština ili mizernih materijalnih probitaka. Mi želimo pridonositi hrvatskoj državi koja može biti bolja samo ako u njezinu razvitku i vođenju sudjeluju hrvatski nacionalisti, ljudi širokih vidika, etičkih načela, politički, intelektualno i emocionalno dorasli trenutku, te oslobođeni nezdravih ambicija, strančarskih motiva i uskogrudnih interesa.

Nacionalizam i sloboda svakog pojedinca, sloboda hrvatskog naroda i neovisnost hrvatske države najviša su i najsvetija načela našega političkog djelovanja. U svjetlu ovih činjenica, javnost ćemo obavijestiti o daljnjim našim koracima, te načinu i obliku budućega političko-stranačkog djelovanja.
Mirne i čiste savjesti na kocku stavljamo naše pojedinačne sudbine. Na kocku stavljamo sve osim Hrvatske!”

Priopćenje potpisuju dr. sc. Zlatko Hasanbegović, politički tajnik, član Predsjedništva, narodni zastupnik u Hrvatskom saboru i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, dr. sc. Tomislav Jonjić, član Predsjedništva i zastupnik u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, dr. sc. Ana Lederer, članica Predsjedništva i zastupnica u Gradskoj skupštini Grada Zagreba, dr. sc. Dijana Machala, članica Predsjedništva, Domagoj Bešker, mag. iur., glavni tajnik, član Predsjedništva i stručni suradnik saborskoga kluba NHR.

/HMS/

na vrh članka