Toplinski val ugrožava led na Grenlandu

Toplinski val ugrožava led na Grenlandu

Toplinski val koji je proteklih dana pogodio zapadnu Europu polako jenjava, nakon što su u mnogim zemljama oboreni temperaturni rekordi. Vruć zrak premješta se prema Grenlandu i prijeti još bržim otapanjem leda.U Belgiji je jučer bilo pakleno, najviša dosad izmjerena temperatura. Na sjeveru zemlje - gotovo 42 Celzijeva stupnja. Vrućina je prouzročila probleme u željezničkom prometu, vlakovi su otkazivani i nastao je kaos. Putnici su satima čekali na vrelim željezničkim postajama. 

Thomas Lecompte, glasnogovornik željeznice u Gentu, objašnjava kako su vlakovi prepuni. Mnogi se putnici nisu osjećali dobro, morala je intervenirati hitna pomoć. Stiglo je nekoliko ekipa i nekima su ovdje pružali pomoć, dodaje Lecompte. 

Problemi u željezničkom prometu i u Francuskoj te Velikoj Britaniji. Zbog vrućine nastaju prekidi u napajanju i vlakovi se zaustavljaju. Na Otoku problemi i u zračnom prometu. 

U Njemačkoj su ovaj tjedan premašene rekordne temperature nekoliko puta. U Donjoj Saskoj izmjerena su 42 stupnja. Voda u rijekama pretopla je da bi hladila reaktor, zbog čega je zaustavljena jedna nuklearna elektrana. Šteta i na usjevima. No zato proizvođači vode mogu biti zadovoljni. 

- Kao što vidite, tvornica radi dan i noć, u tri smjene, kako bismo zadovoljili potrebe, ali trenutačno prodajemo više boca nego što ih punimo pojašnjava Sibylle Trautmann, glasnogovornica tvornice vode.

U Nizozemskoj slanom vodom polijevaju prometnice. 

- Cestu polijevamo slanom vodom jer pomaže u sprječavanju topljenja gornjeg sloja asfalta, kaže Kirsten Ipema, gradska vijećnica. 

Vrući zrak koji je srušio dosadašnje temperaturne rekorde u Europi polako se premješta prema Grenlandu i mogao bi uzrokovati rekordno otapanje drugog po veličini ledenog pokrova na svijetu, objavio je UN. 

Clare Nullis, glasnogovornica Svjetske meteorološke organizacije ističe kako se u posljednjih nekoliko tjedana vrlo brzo otapa ledeni pokrov na Grenlandu. Samo u srpnju nestalo je 160 milijardi tona leda. To je otprilike kao 64 milijuna olimpijskih bazena vode, dodaje Nullis.
Zbog ovakvih toplinskih valova u opasnosti su i austrijski glečeri na kojima u ljetnim mjesecima mnogi traže osvježenje.

Hrt.hr

na vrh članka