Ivan Ugrin: Kako je Sveučilišna knjižnica u Splitu niknula na tuđoj zemlji

Ivan Ugrin: Kako je Sveučilišna knjižnica u Splitu niknula na tuđoj zemlji

Sveučilište u Splitu nedavno je obilježilo 45. obljetnicu osnutka svečanom sjednicom održanom u Hrvatskom narodnom kazalištu. Aktualni rektor dr. Dragan Ljutić hvali splitsko Sveučilište kao najbolje u regiji i ističe činjenicu da surađuje s više od 500 institucija iz 140 zemalja. 

"Svaki student koji završi u Splitu može biti ponosan da je završio studij na najboljem sveučilištu u regiji. Od 2013. do 2017. godine objavili smo 3300 radova koji su bili citirani 40 tisuća puta, što pokazuje kolika je snaga našeg sveučilišta. Imamo nove studije, dajemo potencijal i mogućnost rastu i razvoju mladih ljudi, a poruka je: Ostani tu!", kazao je prigodom obljetnice rektor Ljutić.

Tijekom proslave u HNK dodijeljeni su počasni doktorati, i to dr. Esther Gitman zbog iznimnih zasluga za doprinos u znanstvenomu proučavanju hrvatske povijesti te za promicanje istine o ulozi blaženoga kardinala Alojzija Stepinca u spašavanju Židova i pripadnika drugih naroda koju je uzdigla na svjetsku razinu, zatim prof. dr. Ludwigu Steindorffu, prof. dr. Igoru Rudanu i prof. dr. Ivanu Đikiću.

Osim toga, akademik Davorin Rudolf, akademik Dinko Kovačić, prof. emeritus Zvonko Rumboldt, prof. dr. Jakov Miličić, akademik Nenad Cambj i svećenik Splitsko-makarske nadbiskupije prof. dr. don Slavko Kovačić dobili su plakete, a posebnu rektorovu zahvalu primili su akademik Zvonko Kusić i prof. dr. sc. Dragan Primorac. Dodijeljene su i zahvale bivšim rektorima splitskog Sveučilišta.

Čestitam našem Sveučilištu i svima istaknutima, osobito počasnoj doktorici Esther Gitman. Međutim, ne mogu se oteti dojmu kako je rektorovu zahvalu dr. Dragan Primorac dobio zbog širenja sveučilišnog kampusa u vrijeme kad je navedeni bio ministar znanosti, među inim i na zemlji naših očeva i djedova, konkretno na parceli na kojoj je sagrađena Sveučilišna knjižnica.

Kad sam prije dvadesetak godina bio urednik Kulture i Foruma, među prvima sam promovirao na stranicama Slobodne ideju o Kampusu na Visokoj. No, ne na način da Ministarstvo obrane nečiju nacionaliziranu zemlju, poput one za koju je moja obitelj u zakonskom roku zatražila povrat, jer nije bila privedena svrsi, daruje splitskom Sveučilištu a da se prethodni vlasnici pravedno ne obeštete.

Pokušavao sam u to vrijeme i razgovorima s ministrom Primorcem i tadašnjim rektorom Ivanom Pavićem postići pravično rješenje, no oni su se pozivali na bolju pravnu poziciju. Sud je, naravno, stao na stranu države i Sveučilišta, a nama, nažalost, nije išla u prilog procedura koja nije uvažavala iznenadno oboljenje odvjetnika. No, nema te zahvale ni ičega drugoga što može ispraviti činjenicu: gradili ste na tuđoj zemlji!

Piše Ivan Ugrin/MISIJA

na vrh članka