MVEP se ogradio od Facebook objava Elizabete Mađarević

MVEP se ogradio od Facebook objava Elizabete Mađarević

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova oštro se ograđuje od stajališta koje je na društvenim mrežama, kako je danas izvijestio Index.hr, objavila djelatnica Ministarstva vanjskih i europskih poslova RH Elizabeta Mađarević, koja je od siječnja 2019. godine na diplomatskom mandatu u Veleposlanstvu RH u Berlinu.Obzirom na ozbiljne indicije povrede propisa kojima je uređen rad Službe vanjskih poslova Republike Hrvatske, ali i Zakona o državnim službenicima, djelatnica je odmah pozvana u Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, gdje će se, bez odlaganja, utvrditi sve činjenice vezane uz spomenute objave, stoji u priopćenju MVEP-a. Nakon utvrđivanja činjenica, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova će poduzeti odgovarajuće mjere propisane Zakonom o vanjskim poslovima i Zakonom o državnim službenicima, dodaje se u priopćenju.

Index.hr je ranije danas objavio kako "hrvatska diplomatkinja iz veleposlanstva u Berlinu Elizabeta Mađarević na svom Facebook profilu širi rasističke, ksenofobne i homofobne stavove, a njemačkoj kancelarki zamjera "nedostatak vlastite kulture". Portal dalje navodi kako Mađarević "na svom profilu na Facebooku širi rasističke stavove, piše o “bijeloj Europi” i tome kako je samo takva Europa “čista”, širi antimigrantske teze, napada prava LGBT zajednice itd." Index je svoju vijest opremio screenshotovima objava na Facebook profilu Elizabete Mađarević.

Nedugo zatim Mađarević je na svom profilu komentirala medijske napise o njoj.

"Na godišnjem odmoru izvan Hrvatske zovu me prijatelji i kažu da sam postala tema dana. Dapače, da je Index objavio 'lijepu' priču o meni na komentar o autentičnoj Europi kojeg sam objavila na svom privatnom profilu nakon posjeta jednoj zemlji na Mediteranu izvan Hrvatske. Niti sam dužnosnik, niti političar, već obična osoba koja ima pravo na privatnost, ali imam svoje konzervativne stavove od kojih ne odstupam i koje dijelim slobodno jer živim u slobodnoj zemlji, a koji su zasnovani na činjenicama", napisala je Mađarević.

"Neprofesionalno je od današnjih novinara na ovakav način uništavati obične ljude. Ili više ne smijemo biti misleća bića i imati slobodu govora? A ako nekome treba objašnjavati kako je Europa demografski izgledala prije koje desetljeće i kroz čitavu povijest, neka samo okrene demografsku statistiku."

No nedugo zatim Mađarević je ona sporne objave kao i komentar obrisala.  

Hrt.hr

na vrh članka