Novoimenovani nuncij Lingua: Svoju službu u Hrvatskoj povjeravam blaženom Alojziju Stepincu

Novoimenovani nuncij Lingua: Svoju službu u Hrvatskoj povjeravam blaženom Alojziju Stepincu

Novoimenovani apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua uputio je 22. kolovoza pismo zagrebačkom nadbiskupu kardinalu Josipu Bozaniću.

„Po povratku na Kubu s godišnjeg odmora, želim Vam od srca zahvaliti na srdačnom pismu koje ste mi uputili 22. srpnja ove godine, na sâm dan mog imenovanja nuncijem u Hrvatskoj.

Bit će mi čast služiti u zemlji koja se diči postojanom tradicijom vjernosti Petrovoj Stolici i osjećajem punim poštovanja prema Rimskom prvosvećeniku.

U kratkom telefonskom razgovoru odmah nakon mog imenovanja, Vi ste spomenuli moga mnogopoštovanog zemljaka, preuzvišenog mons. Giulija Einaudija, koji me je čak dva puta prethodio u istoj službi, uvijek s razmakom od više godina, najprije na Kubi, a zatim u Hrvatskoj. Kao što sam Vam rekao, želio sam poći na njegov grob kako bih mu povjerio svoje poslanje i molio za hrvatski narod za kojeg osjećam da ga već volim.

U iščekivanju skorašnjeg susreta s Vama, svoju službu povjeravam Vašem slavnom predšasniku, blaženom Alojziju V. Stepincu, učitelju vjernosti Domovini i Svetoj Stolici, te rado koristim priliku da to potvrdim Vašoj Uzoritosti“, navodi se u pismu nuncija Lingue, izvještava Tiskovni ured Zagrebačke nadbiskupije.

Nedavno imenovani apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj Giorgio Lingua uputio je 22. kolovoza pismo i predsjedniku Hrvatske biskupske konferencije zadarskom nadbiskupu Želimiru Puljiću.

„Bilo mi je zadovoljstvo razgovarati s Vama telefonom neposredno nakon mojega imenovanja apostolskim nuncijem u Hrvatskoj. Vrativši se u Kubu nakon ljetnog odmora, šaljem Vam sada više formalan, no svejednako srdačan pozdrav koji Vas molim da prenesete također subraći biskupima, kleru, đakonima, redovnicima, redovnicama i svim vjernicima dragog hrvatskog naroda.

Rado dolazim u tu zemlju divnih zemljopisnih bogatstava i mukotrpnih povijesnih zbivanja koja su oblikovala jedan ponosan i snažan narod, čiji identitet ima svoje korijene u vjeri.

Bit će mi čast služiti Crkvi u zemlji koja je bila rodnom grudom slavnih Božjih ljudi, od velikog svetoga Jeronima pa do, u najnovije vrijeme, blaženog Alojzija V. Stepinca koji je skupo platio svoju vjernost domovini i Crkvi u Rimu.

U očekivanju skorog susreta s Vama – planiram doći u Zagreb 20. rujna ove godine – rado koristim ovu prigodu da Vam uputim srdačne izraze poštivanja“, navodi se u pismu nuncija Lingue predsjedniku HBK nadbiskupu Želimiru Puljiću.

misija / ika

na vrh članka