Logo
Ispiši ovu stranicu

Zarobljeni između kazni i odavanja liječničke tajne

Zarobljeni između kazni i odavanja liječničke tajne

Iako je novi Zakon o sigurnosti prometa na cestama stupio na snagu prije samo mjesec dana, obiteljski liječnici traže izmjenu odredbe prema kojoj promjenu zdravstvenog stanja pacijenta trebaju prijaviti policiji. Kažu da su zbog toga izloženi agresiji pacijenata i prekršajnom postupku te dovedeni u situaciju da krše liječničku tajnu.Doktorica Nataša Ban Toskić zbog provedbe novog zakona primila je prijetnje pacijenta koji ne želi ostati bez vozačke dozvole.

- Imala sam situaciju gdje mi je pacijent rekao nakon što sam ga obavijestila da bi trebao ići na pregled za vozača, nemojte da vam se desi da vas slučajno pregazim na ulici, doktorice - kaže liječnica.

Uz kaznu od 5.000 kuna problem su i moguće naknade štete od osiguravajućih kuća.

- To su iznosi od kojih može biti upropaštena cijela liječnikova obitelj - upozoravaju liječnici.

A oni ne žele kazne ni narušavanje odnosa s pacijentima i traže izmjene zakona.

- Liječnik bi trebao samo upozoriti vozača da nije sposoban na vožnju na kraći ili duži period i samo u iznimnim slučajevima ga prijaviti i MUP-u i poslati na pregled na medicinu rada - smatra doktorica Vikica Krolo, predsjednica KoHOM-a.

U MUP-u su osnovali Povjerenstvo za praćenje i provedbu zakona, razgovaraju s liječnicima i promjene su moguće.

- Naš je cilj da vozač koji zbog zdravstvenih razloga nije spreman i sposoban za vožnju da ne sjeda za volan, ako to možemo postići na neki drugi način, mi smo spremni o tome razgovarati - kaže Žarko Katić iz Ministarstva unutarnjih poslova.

Sve to da se smanji smrtnost i broj nesreća jer godišnje u prometu gubimo 300 života.

Broj prijava raste i liječnici su u prvih 7 mjeseci prijavili promjene kod više od 1000 pacijenata koji ne bi smjeli voziti automobil.

Hrt.hr

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!