Predsjednica Grabar-Kitarović marijanskim svetištima dodijelila Povelje Republike Hrvatske

Predsjednica Grabar-Kitarović marijanskim svetištima dodijelila Povelje Republike Hrvatske

U povodu blagdana Male Gospe predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović dodijelila je Povelje Republike Hrvatske nacionalnim i biskupijskim marijanskim svetištima za koja je kazala kako u našem narodu imaju posebno duhovno značenje i važnost za svakog katoličkog vjernika i za cijelu povijest marijanskih pobožnosti, priopćila je Služba za odnose s javnošću Ureda Predsjednice Republike u petak 6. rujna.

„Ova priznanja koja danas dodjeljujem nacionalnim i biskupijskim svetištima zahvala su svim naraštajima graditelja, čuvara i promicatelja naših marijanskih svetišta za očuvanje vjere i privrženosti hrvatskog naroda Blaženoj Djevici Mariji te kao poticaj za istu ustrajnost i ohrabrenje da održimo duhovno blago vjere, koje nam je milošću Božjom dano kako bismo imali život i budućnost u svojoj Domovini“, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović.

Hrvatskom nacionalnom svetištu Majke Božje Bistričke Predsjednica Republike dodijelila je Povelju Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju nacionalnog svetišta u kojem hrvatski narod stoljećima iskazuje štovanje Majke Božje nalazeći utjehu, mir te osobni i domovinski zagovor u svojim molitvama.

Za izniman višestoljetni doprinos njegovanju marijanskih blagdanskih svečanosti u hrvatskoj nacionalnoj i vjerskoj kolijevci, čuvaru povijesnog, kulturnog i vjerskog nasljeđa, dodijeljena je Povelja Republike Hrvatske Prasvetištu Gospe od Otoka, Solin.

Predsjednica Republike dodijelila je Povelju Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju stoljetnog svetišta u kojem hrvatski narod iskazuje zahvalnosti Gospi za pomoć u obrani Domovine te za očuvanje nacionalnog, duhovnog i kulturnog nasljeđa kroz stoljeća Svetištu Gospe Sinjske.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju stoljetnog svetišta kao nacionalnog duhovnog i kulturnog nasljeđa u kojem hrvatski narod iskazuje svoje poštovanje i traži zagovor i milost Majke Božje, predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Svetištu Majke Božje Trsatske.

Povelju Republike Hrvatske predsjednica Grabar-Kitarović dodijelila je Svetištu Gospe od Utočišta u Aljmašu za izniman doprinos u očuvanju nacionalnog svetišta koje je njegovanjem marijanskih pobožnosti stoljećima čuvalo kršćanski identitet hrvatskoga puka u Slavoniji te pružalo nadu i utočište kroz ratna razaranja u čvrstoj vjeri zagovora Djevice Marije u slobodu i povratak svoga naroda u svoje domove.

Povelja Republike Hrvatske, za izniman doprinos u očuvanju nacionalnog svetišta koje je njegovanjem marijanskih pobožnosti stoljećima čuvalo kršćanski identitet hrvatskoga puka u Slavoniji te pružalo nadu i utočište kroz ratna razaranja u čvrstoj vjeri zagovora Djevice Marije u slobodu i povratak svoga naroda u svoje domove, dodijeljena je Svetištu Gospe Voćinske.

Uime svetišta zahvalni govor održao je rektor Svetišta Majke Božje Bistričke vlč. Domagoj Matošević.

Poštovana gospođo predsjednice, 
U najvećem katalonskom marijanskom svetištu Monserrat nalazi se neobična biblioteka s natpisom na vratima: Biblioteka Blažene Djevice. Ulaskom u biblioteku mnogi će posjetitelji ostati iznenađeni jer se u njoj ne nalazi niti jedna knjiga. Umjesto knjiga u prostoru biblioteke raspoređene su pločice najčešće s natpisom: Hvala ti Majko, Hvala ti Marijo ili Marija mi je pomogla! Osim zahvalnih pločica biblioteka je ispunjena mnoštvom ortopedskih pomagala, proteza, ortoza koje svjedoče o čudesnim ozdravljenjima. Sadržaj biblioteke govori o pomoći i blagoslovu kojeg su hodočasnici primili na tom svetom mjestu. 

Sva naša hrvatska marijanska svetišta od Sinja, Solina i Trsata do Aljmaša, Voćina i Marije Bistrice imaju sličnu biblioteku. Biblioteku sastavljenu od iskustava hodočasnika koji svjedoče o susretu s Bogom, o milostima koje su primili, o Marijinoj blizini i pomoći. Možemo reći da se upravo u svetištima obistinjuju riječi Psalmista: „Jadnik vapi, a Gospodin ga čuje, izbavlja ga iz svih tjeskoba!“

No, osim duhovne dimenzije, svetišta privlače ljepotom prirode, arhitekture, i umjetnosti. Često u naša svetišta navraćaju i oni koji za sebe govore da nisi vjernici, ali žele upoznati bogatu kulturnu baštinu, diviti se nekom mozaiku, slici, kipu i cjelokupnom sakralnom  blagu. Svetišta su uvijek otvorena za sve jer Marija je majka koja prima i razumije svako svoje dijete. 

Na poseban način svetišta su, kroz svoju bogatu i bremenitu povijest, imala važnu ulogu u očuvanju i izgrađivanju vjerskog i nacionalnog identiteta hrvatskog naroda. Koliko se samo važnih susreta, kongresa, velikih euharistijskih slavlja održavalo u našim svetištima, a svi su oni ostavili dubok trag na identitet našega naroda. Jednom je prilikom sv. Ivan Pavao II rekao da je poljski narod u Čenstohovi uvijek bio slobodan. To bismo i mi mogli reći. U Sinju, Solinu, Trsatu, Voćinu, Mariji Bistrici hrvatski je narod uvijek bio slobodan. Pa čak i onda kada su zbog rata ili drugih strahota vjernici morali napusti svoja svetišta, njihova ih je Majka pratila u izbjeglištvu. Takav predivan primjer Marijine prisutnosti imamo iz Aljmaša. 

Poštovana gospođo predsjednice, u ime svih Marijanskih svetišta koji su danas primili povelju Republike Hrvatske za izniman doprinos u očuvanju stoljetnih Marijanskih svetišta i za očuvanje kulturnog nasljeđa, od srca Vam zahvaljujemo i poručujemo da ćemo i dalje po primjeru Blažene Djevice Marije služiti svakom čovjeku i otvorenih ruku primati svakog hodočasnika. 

misija / ika

na vrh članka