Fašisti u centru Rijeke razvili talijansku zastavu, policija odmah reagirala

Fašisti u centru Rijeke razvili talijansku zastavu, policija odmah reagirala

Više osoba, zasad nepoznatih policiji, noćas je objesilo talijansku zastavu na Guvernerovu palaču u Rijeci gdje se danas otvara izložba povodom stote obljetnice okupacije Rijeke.

Policija je reagirala jutros nešto prije sedam sati i uklonila zastavu. Ne radi se o aktualnoj talijanskoj zastavi, nego o povijesnoj zastavi Kraljevine Italije. 

Policija je pronašla i propagandne letke. 

Sve je objavljeno i na Twitteru. U objavi se slavi talijanski okupator Gabriele D'Annunzio koji je prije sto godina s paravojnim postrojbama ušao u Rijeku, a kojeg danas slave fašisti jer je njegova vladavina Rijekom postala inspiracija za prvo razdoblje Mussolinijeve vladavine Italijom.

Talijanska fašistička skupina koja sebe naziva "Vodoinstalateri" ("Gli Idraulici") danas je objesila zastavu Kraljevine Italije na nekadašnju Guvernerovu palaču koja je danas sjedište Pomorskog i povijesnog muzeja grada Rijeke, u znak stote obljetnice zauzimanja Rijeke, tada slobodnog teritorija, koju je predvodio fašistički pjesnik Gabriele D'Annunzio.   

"Danas, na stotu godišnjicu zauzimanja Rijeke, htjeli smo pokazati da, kao i u to vrijeme, ima Talijana koji se ne predaju. Željeli smo pokazati da još ima Talijana koji ne prihvaćaju da ih predstavlja marionetska vlada koja ne brani nacionalne interese, vlada koja umjesto da brani vlastite granice i građane otvara vrata okupatorima, vlada koju čine muškarci i žene koji ne poznaju ljepotu, hrabrost, odvažnost i dostojanstvo. Danas je jedna skupina Talijana podigla našu trobojnicu na fasadi Guvernerove palače u Rijeci", stoji u izjavi fašističke skupine.

"Zauzeće koje je izvršila skupina Vodoinstalateri, treće nakon onih u Lampedusi i Bibbianu, ne želi osvetiti otupljeni nacionalizam koji je glup i prije svega staromodan, a još manje iskazivati bilo kakav oblik nostalgije tipičan za obrambene bitke koje se pokazuju od velike koristi za mainstream. Naša skupina želi podsjetiti svoje sunarodnjake tko smo, odakle dolazimo i što smo sposobni učiniti. Želimo ponovno probuditi svijest Talijana koji se ne zadovoljavaju objavljivanjem beskorisnih postova na Fakebooku. Jučer Nittijeva vlada, danas Conteova vlada, predstavljaju interese financijske elite koja je protunarodna.

Izvor: Index.hr

na vrh članka