Pastoralni referent Ivan Bošnjak bori se za Hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu

Pastoralni referent Ivan Bošnjak bori se za Hrvatske katoličke zajednice u Stuttgartu

Na Dekanatskoj jesenskoj konferenci s rottenburško/stuttgartskim biskupom dr. Gebhardom Fürstom, prisustvovalo je preko 130 stuttgartskih pastoralaca u Kući katoličke Crkve u Stuttgartu. Voditelji pastoralnih jedinica, ustanova i stranih zajednica iznijeli su ukratko što ih „žulja“. 

Hrvatsku katoličku Misiju Stuttgart centar zastupao je voditelj fra Zvonko Tolić. Rekao je da odlazi za Berlin, da ima dobra pastoralna vijeća, na nove izbore nažalost mnogi članovi zajednice neće se moći kandidirati, jer ih je puno s njemačkom putovnicom, htjeli bi u Vijeće, ali im propisi to onemogućuju. Zajednica želi surađivati s Nijemcima. 

Hrvatsku katoličku zajednicu Bad Cannstat i Feuerbach predstavio je pastoralni referent Ivan Bošnjak. Rekao je da se ogromna zajednica s preko 9.000 članova nalazi u totalnom stresu: promijenio se voditelj pred par mjeseci, ruše se objekti gdje je sjedište, uredi i dvorana zajednice u Wangenu i crkva u Mönchfeldu. Istaknuo je izvrsno funcioniranje pastoralnog vijeća, veliki interes za skore izbore istog, veliki angažman dragovoljaca u zajednici, ali i hitnu potrebu socijalnog radnika na hrvatskom jeziku u Stuttgartu, jer nakon umirovljenja Marka Bilića, na njegovo mjesto je došla Turkinja. 

Zamolio je biskupa i dekana, da podrže i rad Internacionalnog karizmatskog centra u Herz Jesu, koji on vodi. Stuttgart trenutno ima 600.010 stanovnika, od čega je 48 posto kršćana, koji su gotovo pola evangelici, pola katolici, ima nešto i pravoslavnih. Od 150.000 katolika 45 posto su tuđinci ili njihovi potomci. Hrvata je 22.000.

Biskup je upozorio na napredni pastoralni iskorak participativnog vođenja župa/zajednica koje uključuje i laike, npr. neke vode žene (o čemu se raspisali visokotiražni njemački tabloidi Spiegel i Stern!?). Gdje su žene u pastoralnom konceptu biskupije? Pokretom Marien 2.0, uglavnom pastoralne referentice koje se bore "štrajkovima" ispred katedrala i crkva za vrijeme svetih misa, za jednakost spolova u pastoralnoj službi, s krajnim ciljem ređenja žena za svećenice.

Biskup tvrdi, kako prema Zakoniku kanonskog prava - CIC 507.2 to u bliskoj budućnosti nije ostvarivo, eventualno bi se moglo pripustiti žene u đakonat, za što se biskup Fürst i osobno zauzima, u njegovoj biskupiji vlada paritet i reciprocitet, jer je gotovo 50 posto žena u vodećim strukturama Ordinarijata. Biskup je istaknuo kako ne dolazi u obzir ni ukidanje celibata za svećenike.

Top tema je bio "sinodalni put njemačke Crkve". Pastoralni projekt budućnost koji uključuje i laike. Model je nedavno prihvaćen na zasjedanju Biskupske konferencije Njemačke u Fuldi. Vatikan kritizira, osuđuje i odbacuje taj model, tvrdeći da je mjesna njemačka crkva prešla kompetencije i ušla u područje opće crkve, za koje nije nadležna. 

Reinhard Marx i Centralni komitet, tojest kardinal, predsjednik Biskupske konferencije Njemačke i savezno vijeće katoličkih laika, tvrde da će ustrajati na provođenju zaključenih reformi. Jesmo li pred presedanom i opasnim problemom koji može uzdrmati Crkvu?

Pastoralni referent Ivan Bošnjak je biskupu u plenumu postavio pitanje: U Stuttgartu je 45 posto tuđinaca, a nema nas nigdje na vodećim pozicijama: ni u dekanatu, ni u biskupiji, ni u Caritasu, gdje je problem? Moderator, gradski dekan dr. Christian Hermes, je sabotirao odgovor, tvrdeći da je tema sinodalni put, a ne stranci. Sramota!

Kako je već spomenuto, velika Hrvatska katolička zajednica u Stuttgartu u totalnom je stresu i neizvjesnosti. Školska godina počima, a ruše se objekti: sjedište, uredi i dvorana zajednice u Wangenu i crkva u Mönchfeldu. Hrvati su kolateralne žrtve građevinskih planova. Na ovom mjestu u Wangenu će "niknuti" Caritasov dom za starije i nemoćne.

Održan je i tradicionalni fest Pastoralne jedinice Sankt Urban, koja se sastoji od četiri njemačke Župe, Hrvatske katoličke zajednice i Kaldejske katoličke zajednice. Fest je ovaj put bio drugačiji i tužniji, jer je bio oproštaj od zajedničkih prostora njemačke i hrvatske zajednice. Cijeli kompleks se ruši, sve osim crkve Sankt Christophorus, u kojoj je i održana sveta misa, koju je predvodio župnik Andreas Gälle. Suslavili su: voditelj Hrvatske katoličke zajednice fra Ante Bilić, dušobrižnik fra Frane Milanović, voditelj salezijanskog centra iz Unertürkheima i dekanatski dusobriznik mladih pater Jürgen Widmann SDB i dva đakona. 

Čitanje i pjesme su bile izmjenično na njemačkom i hrvatskom jeziku. Hrvatske dijelove je predvodio zbor zajednice pod ravnanjem i uz glazbenu pratnju pastoralnog referenta Ivana Bošnjaka. Poslije mise uslijedilo je zajedničko druženje, zadnji put u dvorani Hrvatske katoličke zajednice. Hrvati bi uskoro trebali preći u Kolping centar u Bad Canstattu, koji se još renovira. Za zakusku i piće se pobrinuo odbor za slavlja Pastoralnog vijeća Hrvatske katoličke zajednice.

MISIJA

na vrh članka