Poruka dubrovačkog biskupa: Trebamo biti svjesni da smo i mi 'kršteni i poslani s Crkvom u misiji svijeta'

Poruka dubrovačkog biskupa: Trebamo biti svjesni da smo i mi 'kršteni i poslani s Crkvom u misiji svijeta'

Na spomendan zaštitnice misija sv. Terezije od Djeteta Isusa 1. listopada dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputio je poruku župama i samostanima u biskupiji za Izvanredni misijski mjesec.

Mjesec listopad koji smo upravo započeli, obilježavamo pod geslom: “Kršteni i poslani – Crkva Kristova u misiji svijeta”, kao Izvanredni misijski mjesec. Činimo to o 100. obljetnici Apostolskog pisma pape Benedikt XV. “Maximum illud” koje je svojevrsna “Magna Charta” suvremenih misionarskih nastojanja i početak novog razdoblja kršćanske evangelizacije. U tom pismu papa Benedikt XV. između ostaloga, potiče vjernike da iziđu iz uskih nacionalnih okvira, te se aktivno uključe u univerzalno poslanje Crkve, prihvaćajući s većim entuzijazmom misionarski poziv, moleći, te materijalno potpomažući misije, piše u uvodu biskup.

Želeći podsjetiti na ovo Apostolsko pismo pape Benedikta XV, papa Franjo je ovaj listopad 2019. godine, proglasio Izvanrednim misijskim mjesecom. Biskup nadalje ističe: „Papa nas sve želi potaknuti da, na istim temeljima na kojima je izgrađen suvremeni misijski pokret, a to su osobna uključenost, molitva i materijalna pomoć, jačamo misionarsko poslanje i u današnjoj Crkvi. Uvijek i u svakom trenutku trebamo biti svjesni da smo i mi, 'kršteni i poslani s Crkvom u misiji svijeta', što znači da smo osobno odgovorni za prenošenje kršćanske vjere, odnosno za misije. 

Ovoj odgovornosti koju, kao oni koji su kršteni i poslani, imamo, možemo odgovoriti samo osobnom uključenošću u neki oblik evangelizacije. U prvom redu želim istaknuti važnost evangeliziranja vlastitih obiteljskih, župnih, samostanskih i drugih zajednica. Osim što smo tijekom ovog mjeseca pozvani naglašavati osobnu uključenost svakog krštenika u život zajednice, pozvani smo i na veću molitvu za misijsko djelo Crkve, kao i na prikupljanje materijalne pomoći za misije.“ U tom duhu biskup Uzinić je potaknuo sve, na poseban način svećenike, da kroz ovaj Izvanredni misijski mjesec progovore o važnosti osobnog krsnog poziva i poslanja, te uključenosti svih u misijsko poslanje Crkve. 

Uz to je predložio da se listopadska pobožnost namijeni za misijsko djelo Crkve, a po završetku pobožnosti da se izmoliti molitva papa Franje za Izvanredni misijski mjesec; da se preko tjedna organizira euharistijsko klanjanje na kojemu bi se, uz molitvu za misije, na temelju biblijskih tekstova promišljalo o pozivu i poslanju kršćana; da u svim župama u tjednu, od 14. do 20. listopada, kad se slavi Misijska nedjelja, organiziraju misna slavlja za misije, a nakon misnih slavlja susreti s odraslima, mladima, djecom, na kojima bi im progovorili o misijskom poslanju, kao paradigmi cjelokupnog crkvenog djelovanja (EG 15), tj. o zajednici krštenika koja je pozvana postati zajednicom evangelizatora; te da po završetku svih nedjeljnih misnih slavlja, tijekom mjeseca listopada, podsjećaju vjernike da je misijski mjesec, da ih potaknu na misijsko djelovanje, molitvu i pozovu da dadnu svoj novčani prilog za misije, a na misnim slavljima od 14. do 20. listopada da se prikuplja i milostinju na tu nakanu.

„S nadom da će u svima nama ovaj Izvanredni misijski mjesec zapaliti novi misijski i evangelizacijski žar, te da ćemo uložiti veći trud i napor u razumijevanje činjenice da biti kršten, znači i biti poslan s drugim dijeliti radost Ljubavi, srdačno sve pozdravljam, zazivajući na sve nas i na naše zajedničko misijsko poslanje Božji blagoslov i zagovor Blažene Djevice Marije, te sv. Terezije od Djeteta Isusa, zaštitnice misija“, zaključuje dubrovački biskup.

Misija / Angelina Tadić / Dubrovačka biskupija

na vrh članka