Sanader kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama, država snosi troškove

Sanader kaznu izdržava u Krapinskim Toplicama, država snosi troškove

Nakon operacije koljena za rehabilitaciju su potrebna tri mjeseca, pojasnio je prošli mjesec na sudu stalni sudski vještak za kirurgiju, traumatologiju i ortopediju Božidar Šebečić.Ivo Sanader je nakon operacije tjedan dana proveo u bolnici te su ga potom odveli na rehabilitaciju u Krapinske Toplice.

- U svim medicinskim slučajevima u kojima u tijelima zatvorskog sustava ne postoje uvjeti za liječenje zatvorenika, na prijedlog liječnika zatvorenici se upućuju u ustanove javnog zdravstva - kažu u Ministarstvu pravosuđa u kojem nam nisu odgovorili koliko će pravosudnih policajaca na njega paziti u toplicama.

- Prilikom upućivanja zatvorenika na liječenje u vanjske zdravstvene ustanove uvijek se donose individualne sigurnosne procjene i mjere za svaku pojedinačnu situaciju, pri čemu se uzimaju u obzir sva relevantna saznanja i sigurnosni parametri vezani uz konkretnog zatvorenika - kažu u ministarstvu.

Sanader neće morati plaćati boravak u toplicama jer zatvorenicima koji imaju reguliran status zdravstvenog osiguranja troškove liječenja snosi Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO). Bivši premijer je od uhićenja u Austriji u prosincu 2010. izlazio i ulazio u zatvor više puta. Posljednji put u Remetinec su ga dovezli 4. travnja 2019. nakon što mu je Vrhovni sud u predmetu “Planinska” kaznu s 4,5 godina povisio na šest godina jer je “osmislio političku korupciju zbog svojeg beskrupuloznog bogaćenja”. Do tada je iza rešetaka proveo 1471 dan.

Dok se nalazi u toplicama, kazna mu teče, no Sanader može zatražiti i prekid izdržavanja kazne. Prekid izdržavanja kazne zatvora znači privremeno otpuštanje zatvorenika iz kaznionice ili zatvora, za koje vrijeme izdržavanje kazne zatvora ne teče. Prekid se može odobriti, piše u Zakonu o izvršavanju kazne zatvora, ako zatvorenik oboli od teške akutne bolesti ili mu se znatno pogorša postojeća kronična bolest.

- Teška artroza koljena je bolest koja je kod Sanadera započela prije 10 godina i ima progresivan tijek, a manifestira se tako što Sanader trpi bolove dok hoda, a uz to ima i visoki krvni tlak te poremećaj u radu srca - rekao je na sudu vještak Šebečić. Prekid može trajati od 30 do 90 dana u 12 mjeseci, a radi liječenja najdulje godinu, piše 24sata.

Sutkinja Maja Štampar Stipić, koja sudi u predmetu Ina-MOL, u kojem je Sanader optužen da je za 10 milijuna eura mita od Zsolta Hernadija izručio MOL-u upravljačka prava u Ini, odredila je da se suđenje nastavlja bez Sanaderove prisutnosti. Vještak je, naime, ustvrdio da Sanader nije morao ići na hitnu operaciju pa je sutkinja zaključila da Sanader odugovlači postupak.

Pogled.ba

na vrh članka