Otkrivena nova vrsta HIV-a

Otkrivena nova vrsta HIV-a

Znanstvenici su identificirali novu vrsta HIV virusa, prvi put u posljednjih 19 godina, ali i protiv njega trenutno postoji zdravstveni tretman, navode američki mediji.

Nova vrsta pripada "M grupi verzije HIV-1", odnosno istoj "obitelji" virusnih podtipova koji izazivaju globalnu pandemiju HIV-a, tvrdi kompanija "Abot laboratorije", koja je zajedno sa Sveučilištem Missourri provela istraživanje.

HIV ima nekoliko različitih podtipova ili virusa, kao i drugi virusi, i posjeduje sposobnost mutiranja tijekom vremena. Ovo je prva nova vrsta HIV-a "grupe M" koja je utvrđena od kada su 2000. godine uspostavljene smjernice za razvrstavanje podtipova, navodi CNN.

Medicinskoj zajednici je veoma važno da zna koje su vrste virusa aktualne kako bi se omogućilo efikasno testiranje za otkrivanje bolesti. "Ovo može postati pravi izazov za dijagnostičke testove", najavljuje virolog Mary Rodžers, koautorica istraživanja.

Anthony Fauch, direktor američkog Nacionalnog instituta za zarazne bolesti, napominje da su trenutni tretmani za HIV efikasni i protiv nove vrste virusa. Za sada nije poznato ima li ova varijanta virusa drugačiji utjecaj na bolesnike. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu od AIDS-a trenutno boluje oko 36,7 milijuna ljudi, a od 2016. novoboljelih ima oko 1,8 milijuna.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka