Macronova apokaliptična vizija: Europa je na rubu ponora

Macronova apokaliptična vizija: Europa je na rubu ponora

Francuski predsjednik Emmanuel Macron dao je dramatičan intervju za "The Economist", u kojem je tvrdi kako je NATO na samrti, a Europa na rubu ponora.

Macron je u intervjuu za "The Economist" upozorio europske zemlje da se više ne mogu osloniti na Sjedinjene Države, odnosno da se od Amerike više ne može očekivati da će stati u obranu zemalja članica NATO-a.

''Ono što trenutno prolazimo može se opisati kao moždana smrt NATO-a. Europa se nalazi na rubu ponora '', kazao je Macron pa dodao kako Europa mora početi strateški razmišljati o samoj sebi kao o geopolitičkoj sili. U protivnom Europa više neće kontrolirati vlastitu sudbinu '', rekao je Macron.

Macron drži kako su do sada Amerika i Europa dijelili interese te da se on neumorno trudio održati dobre odnose s predsjednikom Donaldom Trump. No, smatra kako Amerika po prvi put ima predsjednika koji "ne dijeli našu ideju o europskom projektu" i da su, čak i ako Trump ne pobjedi na sljedećim izborima, povijesne tekovine učinile svoje i razdvojile stare saveznike.

Izvor: Bljesak.info

na vrh članka