Obrada biometrijskih podataka

Obrada biometrijskih podataka

Ministar unutarnjih poslova predstavio je na sjednici Vlade konačni prijedlog Zakona o obradi biometrijskih podataka. Budući da je Hrvatska nedavno dobila zeleno svjetlo za ulazak u Schengen, jačanje razmjene podataka povezivanjem informacijskih sustava trenutačno je jedna od aktualnih inicijativa Europske unije.Novi zakon trebao bi pridonijeti suzbijanju kriminaliteta i jačanju sigurnosti građana kvalitetnijom kontrolom granice i migracija, što je posebno važno s obzirom na dužinu hrvatske granice koja je i vanjska granica cijele Unije.

- Skupine stranih državljana zatečene u nedozvoljenom kretanju kroz Republiku Hrvatsku o sebi daju lažne identifikacijske podatke, nerijetko i svaki put drugačije, ističe ministar unutarnjih poslova Davor Božinović

Ako se zakon izglasuje, naši podaci, ali i podaci osoba koje dolaze u Hrvatsku, bit će lakše dostupni. Iako biometrija podrazumijeva i analizu primjerice lica i rožnice oka, naglasak je na otiscima prstiju.

Nove biometrijske kontrole uvedene su ponajprije radi efikasnije identifikacije stranaca, a veliku korist trebali bi imati i građani žrtve prijevara.

- Ovaj će zakon onemogućiti krađu identiteta i znatno olakšati otkrivanje prijevaranja povezanih s identitetom, čime će osobni podaci hrvatskih građana biti dodatno zaštićeni, ističe ministar Božinović.

Dobra je vijest da zbog novog zakona nećete morati zatražiti novu osobnu ili putovnicu jer su vaši otisci već u sustavu.

Hrt.hr

na vrh članka