Milardović: Plenković nije Thacher, prosvjetari nisu rudari

Milardović: Plenković nije Thacher, prosvjetari nisu rudari

"U mreži Prvog" o štrajku učitelja, njihovim zahtjevima, vladinim ponudama i mogućnostima ali i o tome kako će se štrajk odraziti na predsjedničke izbore govorili su politolog Anđelko Milardović i politički analitičar Ivica Relković.U emisiju se javio i Marko Križanac, ravnatelj OŠ Marko Marulić iz Sinja koja je u petak prestala štrajkati. To što je štrajk prestao, ne znači da su njegovi kolege zadovoljni, kazao je. Štrajk u njegovoj školi bio je djelomičan, a demokratskim glasovanjem je odlučeno da i oni koji su štrajkali počnu održavati nastavu. Posebno su, dodaje - bili obazrivi prema sedmim i osmim razredima, a dodatni pritisak su izvršili i roditelji. Svi su oni u petak svoju djecu poslali u školu. Križanac, inače pripadnik HDZ-a kaže kako nije bilo nikakvih političkih pritisaka. Osobno, nije za nastavak štrajka iako ga je u početku podržavao.

"Plenković nije Margeret Thacher, a prosvjetari nisu rudari"

- Uzroci štrajka su strukturni. Obrazovni sustav je potcijenjen i zanemaren. Politička oligarhija je zadnjih 27 godina potcijenjila intelektualno-obrazovnu elitu i ona se bori za socijalni status i za dostojanstvo, kazao je Anđelko Milardović. Drugi uzrok štrajka je, smatra - nepravovremeno neprepoznavanje štrajka i nisko klizeći start premijera prema sindikatima. To nije u maniri jednog vladara, koji je u jednom trenutku pomislio da je Margaret Thatcher. Međutim, prosvjetari nisu rudari, dodao je. Smatra da ovakvim ponašanjem Plenković šteti kandidatkinji Kolindi Grabar-Kitarović i može mu se drugi put javiti crni labud, zaključio je.

Smatra kako će se Vlada teško izvući iz ove situacije bez da poveća koeficijente. Sve pametne vlade ulažu u znanost, obrazovanje i kulturu, zaključio je. Nužnim smatra reviziju koeficijenata, jer nije normalno da neki "državni službenik u nekom državnom uredu za doček dobrodošlice ili netko sa srednjom stručnom spremom u nekoj agenciji ima koeficijent 'boli glava' u odnosu na prosvjetara". Nisu svjesni koliko su svima nama zakomplicirali život, zaključio je Milardović koji zagovara otvaranje "drugu tranziciju".

"Manevarski prostor je gotovo nestao"

Ivica Relković kazao je kako je odbijanjem Vladine ponude izgubljeno vrijeme, a manevarski prostor je gotovo nestao. Dolaze predsjednički izbori, predsjedanje EU-om i Božić, a Vlada ga ne smije dočekati "poražena". Podsjetio je da je ovo i zadnja godina mandata pa se Vlada mora prilagođavati cijelom nizu sličnih potencijalnih situacija. Smatra da Plenković ne bi smio izgubiti predsjedničke izbore, jer bi bio puno više ranjiv i vezano za unutarstranačke izbore. I on smatra kako je Plenković prema štraju u početku odnosio "previše komotno".     

"Vlada će morati krenuti u reformu same sebe"

- Potpuno bi pogrešno bilo da se 'druga tranzicija' provede na način uranilovke - da svim društvenim skuupinama damo sve. Moramo krenuti u vrednovanje, nije svaki rad isto vrijedan. Vlada će morati krenuti u reformu same sebe. Mi smo država s najviše ministarstava u Europi. Njemačka ih ima 14. U pitanju su i Uprave. Sve zahtjeva čišćenje. Iz Hrvatske se ne odlazi samo zbog novca, nego i zbog manjka perspektive. Odlaze visokoobrazovani ljudi koji sa sobom povlače i obitelji. Treba dijeliti, ali ne linearno. Moramo ući u problem organizacije države, kazao je Relković.

Hrt.hr

na vrh članka