Logo
Ispiši ovu stranicu

Postignut kompromis Vlade i sindikata, Mihalinec poručio: ‘Sutra se svi vraćaju u škole’

Postignut kompromis Vlade i sindikata, Mihalinec poručio: ‘Sutra se svi vraćaju u škole’

Postignut je kompromis Vlade i sindikata obrazovanja, rekao je premijer Andrej Plenković na konferenciji za novinare nakon sastanka s predstavnicima sidnikata obrazovanja. Od sutra ujutro kreće normalno odvijanje nastave u cijeloj Hrvatskoj.

Radi se o kvalitetnom kompromisu postignutom u interesu djece, učenika, roditelja, nastavnika i normalanog funkcioniranja sustava obrazovanja. Vlada je “u trokoraku”, kako je rekao premijer, ponudila sindikatima rast koeficijenata sljedećom dinamikom: tri posto od 1. prosinca, dodatnih jedan posto od 1. lipnja iduće godine te još dva posto od 1. siječnja 2021. godine, prenosi HRT.

U Vladinom paketu je i povećanje božićnice s 1.250 na 1.500 kuna, povećanje regresa s 1.250 na 1.500 kuna, dar za djecu s 500 na 600 kuna i povećanje otpremnine za oko 2.100 kn.

Sindikalni čelnik Branimir Mihalinec kazao je da je danas definirano kompromisno rješenje. Sindikati su postigli konačni cilj koji je postavljen u početku. To je nadoknada zaostajanja plaća u sustavu obrazovanja za ostalim plaćama u javnim službama, od 6,11%.

“Mogu najaviti u ime svih kolega da je od sutra štrajk zaustavljen. Sutra se svi vraćaju na radna mjesta i nastavljaju raditi”, izjavio je sindikalni čelnik Branimir Mihalinec.

Odgovarajući na pitanja novinara Mihalinec je kazao da je postignut cilj, zacrtanu visinu koeficijenata.

“Ono što je važno je da se rješenje u ovome trenutku može donijeti samo danas samo na ovakav način. Nenastavno osoblje dobit će iste iznose, kao i nastavnici, samo ne kroz koeficijent. Upravo to pitanje nenastavnog osoblja, tj. njihovih koeficijenata veže plaće u svim javnim službama. Tu je bio najveći problem”, kazao je Mihalinec. Dodao je da je siguran da će zaposleni ovakvu odluku prihvatiti.

Na konferenciji za novinare premijer je istaknuo i da će štrajk biti plaćen, ali nadoknade nastave neće. Ako je štrajk plaćen, onda je fer da nadoknada ne bude.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja preporučilo je školama koje uopće nisu održavale nastavu u danima štrajka niti su do sada nadoknađivale nastavu subotom ili nenastavnim danima da skrate praznike i produlje nastavnu godinu.

Izvor: narod.hr/HRT

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!