Peter Handke bez komentara o ratu

Peter Handke bez komentara o ratu

Ne prestaju reakcije na odluku Švedske akademije da ove godine Nobelovu nagradu za književnost dobije Austrijanac Peter Handke, poznat po svojim kontroverznim stajalištima o ratovima na području bivše Jugoslavije. Nekoliko dana uoči dodjele, na konferenciji za novinare u Stockholmu odbio je odgovarati na pitanja u vezi s tom temom.Uoči ceremonije dodjele Nobelovih nagrada, u švedsku prijestolnicu je na svoj 77. rođendan stigao i ovogodišnji dobitnik Nobelove nagrade za književnost Peter Handke. 

Od objave dobitnika, u javnosti ne prestaje rasprava o tome je li austrijski autor o čijem spisateljskom talentu svjedoči gotovo 12.000 napisanih stranica, zaslužio nagradu. I danas su ga novinari pitali o podršci Slobodanu Miloševiću i relativizaciji ratnih zločina u BIH.

- Duga je to priča. Da bih vam odgovorio i ispričao tu priču, sada i ovdje nije ni mjesto ni vrijeme, rekao je Handke, dobitnik Nobelove nagrade za književnost 2019.

- To je doista duga priča, ali imate li isto mišljenje o tome što se događalo u Jugoslaviji, upitali su novinari Handkea.

- Nisam nikad imao mišljenje, mrzim mišljenja. Jane Austen ima dobru priču o tome. Ja volim književnost, a ne mišljenja. Imao sam idealističku ideju. Htio sam se u Bosni susresti s dvjema usamljenim majkama, ne organizacijama, koje su izgubile sinove u ratu. S jednom koja je izgubila sina na srpskoj i drugom koja ga je izgubila na muslimanskoj strani, ali prijatelj mi je rekao da to trenutačno nije moguće, rekao je Handke.

Zato gotovo nitko ne dvoji da je nagradu za 2018. zasluženo osvojila jedna od najnadarenijih autorica današnjice Olga Tokarczuk. Poljska književnica, scenaristica, psihologinja, sveučilišna profesorica, ekologinja i ljevičarka, bez dlake na jeziku kritizira aktualnu, konzervativnu poljsku vladu.

- U svom relativno kratkom životu svjedočila sam da je četvero poljskih autora dobilo Nobelovu nagradu: Isaak Singer, Czeslav Milos, Wislava Szymborska, a sada i ja. Poljska možda nema ugljen, naftu ili tešku industriju, ali ima veliku književnost, rekla je Olga Tokarczuk.

Na dodjeli svjetla reflektora uperena su u laureate. No malo tko zna za čovjeka koji u svojoj radionici, 100 km od Stockholma, izrađuje Nobelove medalje. U posljednjih 7 godina, Niklas Qvanstrom jedini je obrtnik koji izrađuje medalje od 18-karatnog zelenog zlata. Svaka vrijedi 7000 eura.

- Da bih izradio jednu medalju, treba mi cijeli jedan radni dan. Ali velika je čast baviti se ovim poslom. Ipak je to jedna od najslavnijih medalja na svijetu, što je velika stvar za čovjeka koji ih izrađuje, rekao je Qvanstrom.

Svi će laureati, uz milijunske novčane nagrade, dobiti i Niklasove medalje na ceremoniji 10. prosinca. Samo dobitnik Nobelove nagrade za mir neće dobiti medalju koja je prošla kroz njegove ruke. 

Hrt.hr

na vrh članka