Logo
Ispiši ovu stranicu

Stier o velikom uspjehu konzervativaca: ‘Izbori su dali demokratski legitimitet Johnsonovom dogovoru o Brexitu’

Stier o velikom uspjehu konzervativaca: ‘Izbori su dali demokratski legitimitet Johnsonovom dogovoru o Brexitu’

“Rezultati izbora su iznad svih očekivanja. Očekivalo se da će konzervativci imati veliku prednost, no ovo je sve impresioniralo. Izbori su dali demokratski legitimitet Johnsonu i njegovom dogovoru.”, istaknuo je u razgovoru za Narod.hr bivši hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova te zastupnik Davor Ivo Stier.

Komentirao je iznenađujuće dobre rezultate za britansku Konzervativnu stranku.

“Rezultati izbora iznad su svih očekivanja. Očekivalo se da će konzervativci imati veliku prednost, no ovo je sve impresioniralo.”

Stier ističe da je razlog iznimnog uspjeha što je “Boris Johnson dao vrlo jasnu poruku oko Brexita za razliku od vođe laburista”.

“Johnson otpočetka ističe da želi Brexit i pod kojim uvjetima. To je situacija koja daje jasnoću biračima i nakon izbora za očekivati je da se implementira dogovor između EU i Ujedinjenog Kraljevstva. Izbori su dali demokratski legitimitet Johnsonu i njegovom dogovoru.”, istaknuo je Stier te dodao da se u nekoliko navrata s Johnsonom i osobno susreo.

“S Johnsonom sam se nekoliko puta susreo, uključujući i 2016. godine prilikom njegova posjeta i moje iskustvo je da je već tada imao viziju kako provesti Brexit. Njegova jasna vizija, dovela je do ovako uspješnih rezultata.”, zaključio je Stier.

Johnson: Stali smo na kraj prijetnjama o drugom referendumu

Podsjetimo, konzervativci su osvojili 363 mandata, laburisti 203, Škotska nacionalna stranka (SNP) 48, a liberalni demokrati 11 mandata, nakon što su objavljeni konačni rezultati u 648 od 650 izbornih jedinica.

Ovi izbori Konzervativcima su donijeli najveću većinu u Donjem domu britanskog parlamenta od izborne pobjede Margaret Thatcher na izborima 1987., dok su laburisti doživjeli pravi potop i ostvarili najgori rezultat po broju mandata od izbora 1935. godine. Zanimljivo je i da je Johnson osvojio 300.000 glasova više nego Theresa May na prošlim izborima.

“Ovi povijesni izbori omogućit će vladi da poštuje demokratsku volju naroda”, poručio je Johnson u Londonu i dodao:

“Stali smo na kraj svim onim bijednim prijetnjama o drugom referendumu. Zato s poštovanjem poručujem našem prijatelju u plavom šeširu s 12 zvjezdica da je vrijeme da svima da malo mira”.

Ponovio je da će zemlju izvesti iz Europske unije do 31. siječnja 2020. godine.

“Ljudi žele promjene. Ne možemo i ne smijemo ih iznevjeriti”, zaključio je.

Francuska zadovoljna

Francuska državna tajnica za europska pitanja Amelie de Montchalin rekla je da će pobjeda konzervativaca “razjasniti situaciju” oko Brexita.

Čestitka Donalda Trumpa

Američki predsjednik Donald Trump je čestitao Borisu Johnsonu.

“Čestitke Borisu Johnsonu na velikoj pobjedi Velika Britanija i SAD sada će moći stupiti u veliki trgovinski sporazum nakon Brexita. Taj dogovor ima potencijal da bude puno veći od bilo kojeg koji bismo sklopili s Europskom unijom. Slavi, Borise!”, objavio je na Twitteru.

Izvor: narod.hr

Sva prava pridržana © www.radioljubuski.ba 2017. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!