Lani je u Europi kao meta vandalskih djela bilo oko 3000 kršćanskih crkava, škola, groblja i spomenika

Lani je u Europi kao meta vandalskih djela bilo oko 3000 kršćanskih crkava, škola, groblja i spomenika

Tijekom protekle godine u Europi je metama vandalskih djela bilo oko 3 000 kršćanskih crkava, škola, groblja i spomenika, pri čemu su neki objekti opljačkani, navodi "Gatestone Institute".

Među metodama vandalskih djela nad kršćanskim objektima ističu se palež, defekacija, uriniranje, oskvrnjivanje, izrugivanje, pljačka i krađa, prenosi tribun.hr.

Počinitelji ovih djela većinom nisu otkriveni, ali se ističe kako su kršćanski objekti većinom mete napada skupina koje variraju od islamskih ekstremista, ekstremnih feministica, LGBT ekstremista, pa do marksističkih ekstremista i sotonista.

Najveći broj vandalskih djela ove vrste zabilježen je u Francuskoj, gdje je prema vladinim statističkim podacima dnevno vandalizirano u prosjeku tri kršćanska objekta.

U Njemačkoj su na dnevnoj bazi najmanje dva kršćanska objekta mete vandalizma, a sve veći broj sličnih napada zabilježen je u Belgiji, Velikoj Britaniji, Danskoj, Irskoj, Italiji te u Španjolskoj.

Veliki problem stvara što u slučaju uhićenja počinitelja, mediji i policija najčešće pokušavaju sakriti njihov identitet, posebice porijeklo, pa se o tome uglavnom špekulira što nikako ne pridonosi smirivanju tenzija nego rađa nove ekstremiste.

misija / medjugorje.info / tribun.hr

na vrh članka