Don Mihael Jelavić, župnik Velog Varoša: Čuli smo i vidjeli Zlo koje je djelovalo kroz sirotog mladića

Don Mihael Jelavić, župnik Velog Varoša: Čuli smo i vidjeli Zlo koje je djelovalo kroz sirotog mladića

Peti dan nakon stravičnog trostrukog ubojstva koje se odigralo na ulicama Varoša, u crkvi svetog Križa župe Veli Varoš služena je misa na kojoj se molilo, među ostalima, i za žrtve događaja koji je potresao Split.

- Dragi župljani, dragi Varošani! Još nam u ušima odzvanjaju jučerašnji jezivi rafali iz automatske puške. Čuli smo zlo. I vidjeli ga. Zlo koje je djelovalo kroz sirotog mladića. Koliko zlo može biti jako očito smo vidjeli i čuli - toliko jako da pomrači totalno ljudski um - poručio je nakon ubojstva župnik Mihael Jelavić koji je i te subote, 11. siječnja, pratio situaciju te je otkazao večernje misno slavlje nakon što je izdano upozorenje građanima da ostanu u svojim domovima.

- Dva izbora ima čovjek na ovom svijetu, samo dva. Bog ili vrag, ljubav ili mržnja, opraštanje ili uništenje, milosrđe ili razorenje. Kako to god nazvali - ali temeljno je - ili Bog ili Vrag. Neka umjesto dvadeset klanjatelja bude u crkvi sto klanjatelja! Klanjanjem i molitvom razbit će Gospodin zlo koje nas okružuje - napisao je u službenoj Facebook objavi, odnosno pozivu na misu.

Prvi prizor koji smo pred crkvom zatekli bile su policijske snage koje, na zadovoljstvo prisutnih, nisu trebale intervenirati ni u jednom trenutku. Iako crkva ovom prigodom nije bila dupkom puna kako se možda očekivalo, na euharistiju je ipak stigao veći broj ljudi no inače, pogotovo onih mlađih, a župnik je s oltara uputio snažnu poruku.

- Sagledavši situaciju zla koja se događala ovdje među nama i oko nas, molimo da više činimo dobro, da više dolazimo na svetu misu, da više molimo. Kod nas je obična sveta misa kao svakog četvrtka, ništa posebno, iza mise će biti klanjanje kao svakog četvrtka, ništa posebno, ali što je posebno? Vjerujem da ste shvatili da je molitva jedino sredstvo koje razbija zlo - kazao je Jelavić te dodao:

- Zakon može samo nešto novo spriječiti, ali ne može promijeniti čovjeka. Jedino sredstvo koje nam pomaže protiv zla je molitva. Zašto? Molitva je veza s Bogom, a Bog je izvor dobra - poručio je župnik koji nam je na kraju naglasio kako nije riječ o misi zadušnici već je osnovni motiv bio potaknuti vjernike na češću molitvu.

Nakon jednoipolsatne euharistije, pred crkvom se moglo čuti, ali i osjetiti kako su Varošani još uvijek u šoku, ali o ovako osjetljivoj temi nisu bili spremni govoriti javno.

Anja Popović/MISIJA

na vrh članka