Svetohranište čudom ostalo netaknuto nakon potresa u Portoriku u kojem se urušila crkva

Svetohranište čudom ostalo netaknuto nakon potresa u Portoriku u kojem se urušila crkva

U ranim jutarnjim satima 7. siječnja potres magnitude 6,4 pogodio je otok Portoriko, posljednji u nizu potresa koji su započeli 28. prosinca. Od posljedica potresa nekoliko je ljudi smrtno stradalo dok su mnogi ozlijeđeni, otok je pretrpio ozbiljne štete na infrastrukturi te je ostao bez električne energije. Proglašeno je izvanredno stanje, piše Catholic News Agency.

Lokalni katolički mediji El Visitante čiji su se novinari nalazili na licu mjesta, izvjestili su za ACI Prensu, medijskom partneru na španjolskom jeziku CNA-e, da je tabernakul spašen iz crkve Bezgrješnog začeća u Guayanilli koja se u potpunosti srušila od potresa. Grad se nalazi osam milja zapadno od Ponce, epicentra potresa.

El Visitante je izvijestio da se spašavanje tabernakula i pohranjenih hostija u njemu dogodilo u zoru, nekoliko minuta prije nego što će potres ostaviti crkvu u ruševinama. "Kao da je čekao da netko skloni euharistiju na sigurno, kako bi nastavio s razaranjem."

Tabernakul se nalazio u oratorijumu u lijevoj lađi crkve. Podrhtavanje tog ranog jutra urušilo je crkvu a oltar se nagnuo prema naprijed. Međutim, tabernakul nije pao na zemlju. Gotovo je visio u zraku, naslonjen, lagano se držeći za rub oštećenog oltara, tabernakul je izvučen netaknut iz crkve i odnesen na sigurno.

Tabernakul je spasio župnik Melvin Díaz i otac Orlando Rivera zajedno s vjernicima. Rivera je prije bio na župi u crkvi, ali sada živi u Peñuelasu, gradu u blizini Guayanille.

El Visitante iz Portorika izvijestio je da su Hostije bile razasute po tabernakulu koje je pokupio otac Rivera, dok se otac Melvin pobrinuo za veliku hostiju koja se koristi za izlaganje Presvetog Oltaskog Sakramenta.

"Vjernici su uzeli tabernakul i u procesiji krenuli preko ruševina. Vjernici s tabernakulom, otac Orlando s ciborijem i otac Melvin s velikom posvećenom Hostijom. Otišli su do župnog dvora udaljenog nekoliko koraka od crkve kako bi zaštitili Presveti sakrament sa svim dostojanstvom koje zaslužuje."

"Oni su bili heroji Euharistije", zaključio je El Visitante.

MISIJA / MEDJUGORJE-INFO

na vrh članka