Slavlje stote obljetnice rođenja Chiare Lubich fokolari u Hrvatskoj počinju u Splitu u nedjelju 26. siječnja

Slavlje stote obljetnice rođenja Chiare Lubich fokolari u Hrvatskoj počinju u Splitu u nedjelju 26. siječnja

Djelo Marijino – Pokret fokolara priređuje prigodni program u povodu stote obljetnice rođenja Chiare Lubich za pripadnike i simpatizere Pokreta fokolara i za sve zainteresirane da upoznaju tu veliku osobnost 20. stoljeća.

Djelo Marijino – Pokret fokolara u povodu stote obljetnice rođenja Chiare Lubich organizira u nedjelju 26. siječnja prigodni program u Nadbiskupskom sjemeništu u Splitu, Zrinsko-frankopanska 19, s početkom u 16 sati pod naslovom „Susret s Chiarom Lubich“. U 17.30 sati slavi se misa u kapeli Navještenja, a potom se nastavlja druženje uz domjenak.

U utorak 28. siječnja u 16.30 sati na međunarodnoj konferenciji na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu predstavit će se ekonomska vizija Chiare Lubich pod naslovom „Nadahnuta ekonomija za ujedinjeni svijet“.

Chiara Lubich bila je duboko ukorijenjena u Bogu, a ipak je dotakla čovjekove probleme u svoj njihovoj surovosti i tražila konkretna rješenja. Kao karizmatična osobnost i dalje nadahnjuje milijune ljudi, organizacija i pokreta svojom duhovnošću koja govori svima jer u središte postavlja bratstvo svekolike ljudske obitelji.

Chiara Lubich dobitnica je nagrade Odgoj za mir organizacije UNESCO (Pariz 1996.), nagrade za ljudska prava Vijeća Europe (Strasbourg 1998.), te je dobila sedamnaest počasnih građanstava, uključujući Rim, Firencu, Torino, Milano, Palermo, Buenos Aires i šesnaest počasnih doktorata na raznim sveučilištima na četiri kontinenta.

Predsjednica Pokreta fokolara Maria Voce izrazila je želju da ova obljetnica potakne na živi susret s Chiarom i njezinom porukom, danas osobito aktualnom i plodonosnom. Taj se susret može dogoditi u tisućama ljudi koji izgaraju za ujedinjeni svijet i svijet mira; u ekonomskim, političkim i kulturnim pokretima nastalima iz njezine duhovnosti, kao što je Ekonomija zajedništva ili Politički pokret za jedinstvo; u stotinama socijalnih, ekoloških i humanitarnih projekata koji doprinose ujedinjenijem i pravednijem svijetu.

Godina obilježavanja stote obljetnice rođenja utemeljiteljice Pokreta fokolara (1920.-2020.) započela je otvaranjem međunarodne izložbe „Chiara Lubich, grad-svijet“ u njezinu rodnom Trentu u Italiji, 7. prosinca prošle godine.

MISIJA / IKA

na vrh članka