Biskup Uzinić otvorio Festu: Naš sveti Vlaho je star, ali je uvijek i mlad, jer je njegovo nadahnuće evanđelje

Biskup Uzinić otvorio Festu: Naš sveti Vlaho je star, ali je uvijek i mlad, jer je njegovo nadahnuće evanđelje

1048. Festa sv. Vlaha, zaštitnika Grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije, otvorena je u nedjelju, 2. veljače pred zbornom crkvom dubrovačkog Parca u nazočnosti velikog broja vjernika kao i poštovatelja dubrovačke tradicije.

Dubrovački biskup mons. Mate Uzinić u svom obraćanju je govorio o tome kako smo postali stara Crkva, dotaknuo se demografske slike te u primjeru sv. Vlaha potražio neke odgovore. Podsjetio je i kako Crkva danas proslavlja Dan života, a u ovoj godini je posebno posvećena starijim osobama, međugeneracijskoj solidarnosti i poslanju djedova i baka.

Svetoga Vlaha zamišljamo kao starog i dobrog starca, kazao je biskup. On jest star, ima preko 1700 godina, ali nije ostario. „A nije ostario zato što je prignut nad ovaj Grad i njegove stanovnike“, ustvrdio je. Nije se pretočio u kameni kip bez osjećaja, kako ga se prikazuje, nego je prisutan u životu svakog od nas, svakog stanovnika ovoga Grad, šteta ovim ulicama i čini ovaj grad posebnim Gradom.

„Naš sv. Vlaho je star, ali je uvijek i mlad. Jer je njegovo nadahnuće evanđelje. Onaj kojeg nasljeduje i svjedoči 1048. godina ovom Gradu je Isus Krist“, istaknuo je biskup

Mi smo stara Crkva, ustvrdio je biskup Uzinić i potaknuo okupljene na promišljanje o tome jesmo li postali ostarjela Crkva. Ne u smislu da je na misama više starijih nego mlađih nego u jednom drugom smislu. „Ostarjela Crkva je ona koja je prignuta nad samu sebe, koja se začahurila u svojim tradicijama, koja nije sposobna otvorenim očima gledati svijet i vrijeme u kojem živi i čitati znakove vremena u svijetlu evanđelja Isusa Krista, koja nije sposobna osluškivati Duha Svetoga i osluškujući Duha Svetoga biti u službi ljudi koji sada žive i ovog našeg vremena“, poručio je biskup Uzinić.

Mi smo star narod i staro društvo, nastavio je biskup. I Europa je stara i pomalo ostarjela. Ovdje više mislim na činjenicu da nas je sve manje. To je potkrijepio nekim primjerima te se upitao zašto smo ostarjeli. „Zato što su nam možda neki drugi interesi bili ispred onoga prignuti se, darovati se, služiti.“

Poželio je na kraju svima da nam sv. Vlaho ponovo zasja, i svojim primjerom i svojim zagovorom, da ne bi, iako stari bili ostarjeli, nego da bi se stavili u služenje drugima, u ljubavi. To je činio sv. Vlaho dok je bio živ, a onda čini već 1048. godina za ovaj grad i ove ljude. Tako je prije njega činio Isus Krist kojega je on slika i primjer, zaključio je biskup Uzinić.

Rektor zborne crkve sv. Vlaha mons. Toma Lučić pročitao je, na njemu svojstven zanimljiv način, čestitke i pozdrave za Festu pristigle ne samo s kopna nego i s mora. Djeca u narodnim nošnjama, trznice, prinijela su darove na blagoslov, među kojima su bile i bijele golubice. Nakon blagoslova biskup je otvorio crvenu košaru iz koje su bijele golubice poletjele u slobodu, na radost svih prisutnih.

Na otvorenje Feste pristigli su: Želimir Puljić, nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije; Zdenko Križić, gospićko-senjski biskup i predvoditelj središnjeg misnog slavlja; Petar Palić, hvarski biskup i generalni tajnik HBK te Tomislav Rogić, šibenski biskup. Među vjernicima su bili svećenici, redovnici i redovnice, redovnički poglavari i poglavarice, izaslanici, predstavnici drugih religijskih zajednica.

Stigali su i državni dužnosnci na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, županijski i gradski dužnosnici i predstavnici institucija iz cijele Hrvatske i mnogi drugi. Među njima je na otvorenju bio i gradonačelnik Mato Franković sa suradnicima. Kako Grad Dubrovnik na sv. Vlaha slavi svoj dan biskup im je čestitao Dan Grada.

Ovogodišnji festanjuli Ivica Đurđević – Tomaš i Ivica Vrlić podigli su barjak sv. Vlaha na standal ispred parčeve crkve, a okupljeni puk predvođen zborom otpjevao je Himan sv. Vlahu, čime je 1048. Festa sv. Vlaha otvorena.

Na Kandeloru (Svijećnicu) u nedjelju, 2. veljače, pod euharistijskim slavljem u katedrali Gospe Velike u Dubrovniku, dubrovački biskup i predsjednik Vijeća HBK za život i obitelj mons. Mate Uzinić je podijelio sakrament krštenja maloj Marti, petom djetetu u obitelji Slavice i Dubravka Kutnjak, i Eugeniju Vlahu, drugom djetetu u obitelji Ivane Orsoni Hladilo i Giovannia Orsonija.

U homiliji biskup je istaknuo kako je ovo prekrasan dan za imati krštenje, a osobito kada imamo obitelj koja krsti već peto dijete. Započeo je homiliju podsjećajući na nešto što se nalazi u riznici dubrovačke katedrale, a to su, prema tradiciji, Isusove pelene kojima je on bio povijen u trenutku kada ga je Blažena Djevica Marija prinjela u hramu. Upravo je to ono što danas, na Kandeloru, slavimo, kazao je biskup.

Nastavio je promišljati o tradiciji povezujući je s krštenjem: "Tradicija je lijepa, ona može biti i razlog za krštenje naše djece. To je dobro, ali može biti opasno. Povežimo to s današnjim evađeoskim ulomkom koji pokazuje da Josip i Marija poštuju tradiciju, ali se nisu zaustavili na njoj. Zašto su došli u hram? Zato što religijska pravila kažu da prvorođenac pripada Gospodinu, potrebno ga je prikazati. Zato i dolaze u hram: da ga prikažu Gospodinu", istaknuo je biskup Uzinić.

Međutim, kod Svete obitelji prisutno je još nešto više od same tradicije. "Što je to još prisutno u tom njihovom prikazivanju vlastitog djeteta Gospodinu? To je priznanje onog temeljnog što svaki put kada ponovno gledamo sebe i druge moramo priznati, a to je da je mi nismo vlasnici sebe, da naša djeca ne pripadaju nama, nego su nam ona povjerena kako bi za njih brinuli i ljubili ih te kako bi ih osposobljavali za onaj poziv koji Bog ima s njima," rekao je biskup.

Povezujući krštenje ovo dvoje djece i sva druga krštenja sa Svetom obitelji istaknuo je: "Zato se na ovu tradiciju, zbog koje ćemo možda doći i donijeti djecu na krštenje treba nadovezati i nadopuniti je osobna vjera kojom ćemo svojom djecu odgajati kao kršćani, kao djecu Božju i pomagati im da se kao kršćani na svoj način uključe u život Crkve i život društva odgovarajući na onaj poziv koji Bog ima za njih. To se dogodilo u Isusovom prikazanju. Roditelji su ga donijeli, poštujući tradicjiu, ali su ga prepoznali kao Sina Božjeg, kao onoga koji pripada Bogu i na taj način su ga odgajali i osposobili da u jednom trenutku može vršiti svoje poslanje."

Biskup Uzinić se također obratio obiteljima djece koju će krstiti potičući ih da za svoju djecu brinu u skladu s Božjim pozivom: "Drage obitelji Kutnjak i Orsoni, želim vam da danas doista prikažete svoju djecu Gospodinu i da im pomognete da doista otkriju svoje poslanje i razlog svog postojanja te da svojim životom zajedno s kumovima i zajednicom pomognete u ostvarenju tog poslanja. 

Možda nam u tome može pomoći i jedna poruka koju je predsjednik Papinskog vijeća za kulturu kard. Gianfranco Ravasi poslao uz ovaj dan i uz krštenje Eugenija Vlaha Orsonija kao obiteljski prijatelj. U pismu je istaknuo nekoliko elemenata koji se uklapaju u ovu propovijed. Govori o znakovima koje imamo na krštenju. Snaga znakova vode, ulja, bijele košuljice, uskrsnog plamena pokazuje kako dijete koje se krsti postaje novo stvorenje, posvećeno i zauvijek umetnuto u horizonte Božje ljubavi.

I od tog trenutka poziva vas roditelje, a i sve nas, da vodite brigu korak po korak na putu vjere vaše djece s ustrajnim svjedočenjem, bogatim vašim ljudskim iskustvom ostvarajući već u obitelji autentični poziv svake ljudske osobe, a taj poziv je ljubiti Boga i bližnjega. To je ono što su Marija i Josip učili Isusa: ljubav prema Bogu i bližnjemu, to je bio njegov poziv i poslanje. To je poziv svakoga od nas, svakoga čovjeka, ali i poziv Eugenija Vlaha i Marte."

Propovijed je biskup zaključio riječima: „Ljubiti Boga i bližnjega je poslanje koje je Isus doveo do savršenstva. To je ono poslanje u koje uključujemo današnje krštenike kako bi to postalo i njihovo poslanje. No da bi ono to bilo potrebno je da i mi ljubimo Boga i bližnjega, pa ćemo tada na pravi način odgovoriti na sve, pa i na pitanje života, od začeća do prirodne smrti.“

Na kraju biskup je čestitao obiteljima i cijeloj zajednici jer je Crkva danas bogatija za dva nova člana, a to su: Marta Kutnjak i Eugenije Vlaho Orsoni.

MISIJA / ANGELINA TADIĆ / TEA KUZEK / DUBROVAČKA BISKUPIJA

na vrh članka