Grad Krk i sve općine otoka darovali milijun kuna riječkoj bolnici

Grad Krk i sve općine otoka darovali milijun kuna riječkoj bolnici

Sve općine otoka Krka i Grad Krk zajedno su darovali milijun kuna Kliničkom bolničkom centru Rijeka za uređenje Zavoda za hematologiju i Zavoda za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma Klinike za internu medicinu te su danas načelnici i gradonačelnik obišli gradilište.Ravnatelj KBC-a Rijeka Davor Štimac je tijekom susreta s načelnicima i gradonačelnikom Krka sa zadovoljstvom istaknuo značenje zajedništva na tom otoku u provedbi takvih akcija.

Time će se ubrzati uređenje dvaju zavoda koje je u tijeku, a  koji su bili u najgorem stanju u KBC-u, naveo je Štimac.

Ukupno ulaganje u uređenje zavoda je oko 6,2 milijuna kuna, što KBC financira vlastitim sredstvima, uz ovu vrijednu donaciju. 

Radovi obuhvaćaju izmjenu vanjske i unutarnje stolarije, uređenje zidova i stropova te izmjenu vodovodnih instalacija, radijatora te izradu ventilacijskog i klimatizacijskog sustava u izolacijskim sobama. 

"Tih soba je bilo dosad četiri, a nakon uređenja bit će ih šest. U nekim bolesničkim sobama bilo je i po osam kreveta, a sada će ih biti četiri", rekao je Štimac.

"Uređenjem želimo prostor prilagoditi civilizacijskim vrijednostima za liječenje pacijenata u vrlo teškom i ozbiljnom stanju", rekao je. 

Očekuje se da će se radovi dovršiti za nekoliko mjeseci.

Vasilić: Brzo smo se dogovorili da pomognemo KBC-u

Gradonačelnik Krka Darijo Vasilić, govoreći u ime svih darovatelja, istaknuo je da su na otoku, unatoč političkim i drugim razlikama među čelnicima jedinica lokalne samouprave, uvijek jedinstveni kad su u pitanju takve akcije i projekti.

"Vrlo brzo smo se dogovorili da pomognemo KBC-u, u udjelima sukladnim veličini proračuna. Uložili smo novce u dobrobit pacijenata, iako ulaganje u riječki KBC nije naša izričita zakonska obveza", rekao je Vasilić.

Pročelnica Upravnog odjela Primorsko-goranske županije za zdravstvo Đulija Malatestinić navela je da županija s oko 800 tisuća kuna sudjeluje u uređenju KBC-a za pokriće troškova izmjene sanitarnih vertikala.

"U proteklih pet godina Primorsko-goranska županija je uložila gotovo 10 milijuna kuna u KBC, i to u uređenje Klinike za radioterapiju i onkologiju, nabavu endoskopskog uređaja, prilagodbe soba na Klinici za kardiologiju te druge svrhe te će nastaviti s ulaganjima", rekla je Malatestinić.

Simbolični ček na milijun kuna primio je pročelnik Zavoda za hematologiju Toni Valković.

Uz Darija Vasilića, u KBC-u Rijeka su bili načelnici općina Baška Toni Juranić, Dobrinja Neven Komadina, Malinske Robert Anton Kraljić, Punta Marinko Žic i Vrbnika Dragan Zahija, a načelnica Omišlja Mirela Ahmetović bila je zauzeta drugim obavezama.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka