244 radio

Srbija i Kosovo potpisali sporazum o autocesti

Srbija i Kosovo potpisali sporazum o autocesti

Predstavnici Srbije i Kosova potpisali su danas u Münchenu izjavu o namjerama za obnovu željezničkog prometa između dvije zemlje te o završetku autoceste između Beograda i Prištine.Potpisivanju sporazuma, do kojeg je došlo na marginama Konferencije o sigurnosti u Münchenu, nazočili su posebni izaslanik predsjednika SAD-a za pregovore Srbije i Kosova Richard Grenell te predsjednici Srbije i Kosova Aleksandar Vučić i Hashim Thaçi.

Službeni američki izvori ocijenili su u prvim reakcijama da dva nova dogovora dviju strana predstavljaju "povijesni napredak" u ekonomskom razvoju.

"Dogovorili smo način da otvorimo željeznice i autoceste", rekao je Grenell poslije potpisivanja sporazuma.

"Pokušavam što je više moguće usredotočiti se na ekonomski razvoj, da se otvaraju nova radna mjesta, i moram reći da su oba predsjednika od samog početka suglasna da na tome treba biti fokus. Zahvalan sam da smo uspjeli stići do ove točke", istaknuo je Grenell.

Do potpisivanja današnjih sporazuma dolazi nakon što je 20. siječnja potpisan sporazum o uspostavi zračnog prometa između dvaju glavnih gradova, nakon 21 godinu prekida, koji je ostvaren pod pokroviteljstvom posebnog izaslanika američkog predsjednika Donalda Trumpa za pregovore Srbije i Kosova.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka