Glumac Robert Kurbaša podržao Kovača za predsjednika HDZ-a

Glumac Robert Kurbaša podržao Kovača za predsjednika HDZ-a

Splitski glumac Robert Kurbaša podržao Miru Kovača, bivšeg ministra vanjskih poslova i međunarodnog tajnika HDZ-a za predsjednika stranke.

Kurbaša je inače deklarirani katolik i domoljub, a jednom prilikom, govoreći o stanju u kazalištu kazao je: “Danas, u resoru scenskih umjetnika, ako si Hrvat, voliš domovinu i deklariraš se kao katolik, odmah si zatucani ustaša. To je veliki problem”.

Kurbaša je najpoznatiji po ulozi u predstavi Tko je ubio Zvonka Bušića, koju je i scenski priredio, a koja je nastala po prema tekstu novinara Tihomira Dujmovića.

Govoreći o glavnoj ulozi u toj predstavi istaknuo je kako je priča o Zvonku toliko velika da bi trebalo 12 serija da se ispriča.

“Ne tiče se samo nas kao pripadnika hrvatskog naroda jer je Bušić bio idealist u globalnom smislu. Zvonko Bušić nažalost je oduzeo sam sebi život. Publika nije tu da sudi zašto je on to učinio. Mi branimo njegov čin tezom da je on to učinio kao posljednju poruku svima nama da se konačno trgnemo i počnemo živjeti zajedno, ali da počnemo živjeti za drugog, da ne gledamo uskogrudno. Hrvatski čovjek je temelj hrvatske obitelji, hrvatska obitelj je temelj hrvatskog društva. On je to radio radi svoje obitelji, svoje države, nije radio iz materijalne koristi”.

S druge strane, sestra Zvonka Bušića, Zdravka Bušić, za predsjednika HDZ-a podržala je Andreja Plenkovića, kojem kritičari zamjeraju da je stranku stavio na lijevi centar. Osim što ga je podržala, Bušić je jedna od Plenkovićevih kandidatkinja za potpredsjednicu stranke.

Podsjetimo, unutarstranački izbori u HDZ-u održat će se 15. ožujka, s eventualnim drugim krugom 22. ožujka. Kao “opcija za promjene” koja će se suprutstaviti Plenkovićevoj struji kandidirali su se Miro Kovač (za predsjednika stranke), Ivan Penava (za zamjenika) i Davor Ivo Stier (za potpredsjednika).

Inače, za predsjednika stranke se natječu: Andrej Plenković i Miro Kovač, a za zamjenika predsjednika Tomo Medved i Ivan Penava.

Za potpredsjednike Zdravka Bušić, Branko Bačić, Ivan Anušić, Oleg Butković, Davor Ivo Stier, Milijan Brkić, Božo Galić, Tomislav Tolušić, Ivan Kujundžić, Hrvoje Tomasović i Anita Šimić Bitunjac. Iako predsjedništvo HDZ-a ima četiri potpredsjednika, njih petero je podržalo Plenkovića u osvajanju novog mandata, uz šestog Petra Škorića koji je od kandidature odustao.

Izvor: narod.hr

na vrh članka