I hrvatski poljoprivrednici prosvjedovali u Bruxellesu

I hrvatski poljoprivrednici prosvjedovali u Bruxellesu

Poljoprivrednici iz baltičkih zemalja, Belgije i drugih zemalja, među kojima je bilo i hrvatskih, prosvjedovali su u četvrtak u Bruxellesu, gdje čelnici EU-a pokušavaju dogovoriti sedmogodišnji proračun u kojem se predlaže smanjenje sredstava za subvencioniranje poljoprivrede.- Poljoprivrednici i predstavnici sektora diljem EU prosvjeduju zbog smanjenja proračuna. Pred poljoprivrednicima su najveći izazovi u novijoj povijesti. Europa se okreće prema zelenoj revoluciji i očekivanja od proizvođača su prevelika, priopćila je Hrvatska poljoprivredna komora (HPK), čiji su predstavnici prosvjedovali u Bruxellesu.

HPK navodi da je nemoguće očekivati od sektora da bude vodeći u borbi protiv klimatskih promjena bez dodanih ulaganja. Proizvođači su na koljenima. Mladi su poslali poruke tko će hraniti EU ako se ugasi poljoprivreda.

Odlazak Velike Britanije ostavlja veliku rupu u europskom proračunu od oko 75 milijardi eura u sedmogodišnjem proračunskom razdoblju. Uz to, pojavili su se novi prioriteti za financiranja poput većeg ulaganja u istraživanje i razvoj, digitalizaciju, obranu, migracije itd. Komisija je stoga, s jedne strane, predložila povećanje nacionalnih doprinosa u europski proračun, a s druge velike rezove u dvije tradicionalne politike, koheziju i poljoprivredu.

U sadašnjem Višegodišnjem proračunskom okviru za razdoblje 2014. do 2020. za poljoprivredu je namijenjeno 383 milijarde eura. Za novo proračunsko razdoblje od 2021. do 2027. Komisija je predložila 324 milijarde manje, dok je predsjednik Europskog vijeća Charles Michel to povećao na 329 milijardi eura, ali je i dalje to veliki rez.

Stoga, udruge poljoprivrednika u EU-u sva smanjenja izdvajanja za poljoprivredu smatraju potpuno neprihvatljivim. Prosvjed je okupio vodeća udruženja na EU i nacionalnim razinama.

- Smanjeni proračun shvatit će se kao jasna poruka EU-a našim poljoprivrednicima. Poruka da se ne brine dovoljno o poljoprivredi, ruralnim područjima i o onima koji proizvode hranu koju jedemo, naglasio je Pekka Pesonen, generalni tajnik organizacije Copa-Cogeca.

- Hrvatska poljoprivredna komora sudjelovala je na prosvjedu jer su naši proizvođači na koljenima zbog uvoza i neurednog tržišta, agresivne depopulacije ruralnih područja i različitih potreba u odnosu na razvijene članice sa suficitom u proizvodnji. RH je primjer drugim državama sto se tiče okoliša, s više od 50 posto natura područja i visokom razinom bioraznolikosti, ali održivost i proizvodnja je ispod svake razine samodostatnosti. Mi se ne borimo s problemima visokoproduktivnih država, već imamo problem nedostatka proizvodnje, kaže se u priopćenju HPK.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka