Vlasti u Rusiji likvidiraju mačke i pse lutalice zbog koronavirusa

Vlasti u Rusiji likvidiraju mačke i pse lutalice zbog koronavirusa

NADLEŽNI organi u Moskvi meta su oštrih kritika zbog odluke da se likvidiraju psi i mačke s ulice, kao i zbog obavljanja masovne deratizacije u tom gradu.Ovaj potez napravljen je s ciljem prevencije epidemije koronavirusa, usprkos tvrdnjama Svjetske zdravstvene organizacije da ne postoje dokazi koji pokazuju da se ljubimci poput pasa i mačaka mogu zaraziti novim virusom.

Troje ruskih građana s kruzera u Japanu liječi od zaraze virusom COVID-19, dok se dvoje kineskih državljana hospitaliziranih u Sibiru oporavilo i napustilo bolnicu. Iako je u Rusiji zabilježen ograničen broj zaraženih slučajeva, vlasti su uvele niz mjera za prevenciju izbijanja epidemije.

Na snazi je složena akcija potpune deratizacije u Moskvi, a hvataju se i psi i mačke lutalice kako je potvrdila Elena Andreeva, čelnica Federalne službe za nadzor u području zaštite prava potrošača i dobrobiti čovjeka. Ona nije pojasnila razlog za uvođenje ovakvih mjera, osim da je njihov cilj spriječiti širenje koronavirusa, prenosi u navodu The Independent.

Prema izvještajima iz Kine, zdravstveni službenici u pojedinim mjestima ubijaju ljubimce u pokušaju da obuzdaju epidemiju. PETA, američka organizacija za zaštitu životinja, osudila je kineske vlasti, pozvavši ih da ne zloupotrebljavaju epidemiju koronavirusa kao izgovor za zlostavljanje životinja.

Pored ovih mjera, vlasti u Moskvi počele su i provoditi racije nad mogućim nositeljima virusa, koristeći tehnologiju za raspoznavanje kako bi se učinkovitije primijenila karantena, dok je na stotine ljudi već smješteno u izolaciju širom Rusije.

Federalna agencija za turizam pozvala je na uzdržavanje od organiziranih turističkih posjeta Italiji, Južnoj Koreji i Iranu. Rusija namjerava obustaviti sve letove iz i do Južne Koreje, izuzev onih koje provode aviokompanije Aeroflot i Aurora. Također je najavljeno da se regularne i tranzitne vize neće izdavati građanima Irana do daljnjeg.

Izvor:pogled.ba

na vrh članka