Vučković: Kupujte hranu proizvedenu u Hrvatskoj

Vučković: Kupujte hranu proizvedenu u Hrvatskoj

Vlada je jučer predstavila veliki paket za pomoć gospodarstvenicima i neke od mjera su već počele, kazala je u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada" ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Riječ je o 63 mjere, ali trenutno ih je i više.


- Mjere se sastoje od najznačajnijeg horizontalnog dijela, a odnose se na osiguranje likvidnosti i očuvanje zaposlenosti. Najznačajnije su mjere koje se odnose na odgodu plaćanja direktnih javnih davanja, ali i na odgodu poreza na dodanu vrijednost u slučaju da to poduzetnici nisu naplatili po izlaznim računima. Vrlo je značajna mjera koja se odnosi na potpore zaposlenosti na davanje za plaće radnika u minimalnom iznosu od 3.250 kuna, rekla je i dodala kako se mjere još odnose i na mjere plaćanja po svim postojećim kreditima, na moratorije i na osiguravanje novih kreditnih linija kako bi poduprli likvidnost i zaposlenost u ovom ozbiljnom i izazovnom vremenu.

Naglasila je kako su pored ovih mjera koje su vrijedne oko 30 milijardi kuna, svi resori zaduženi za gospodarstvo donijeli niz mjera usmjerenih preciznije na sektor za koji su nadležni.

Rekla je kako se promet roba normalno odvija, te kako su u Ministarstvu poljoprivrede ustrojili dnevnu evidenciju o svim proizvodima iz biljne i stočarske proizvodnje, ali i prehrambene, kako bi dobili evidencije o tome nedostaje li nečega, kakve su zalihe i proizvodnja.

- Isto tako, gledamo i stanje ambalaže, repro materijala, radne snage, rekla je ministrica.

Istaknula je da, što se tiče radne snage, u primarnom sektoru poljoprivredne proizvodnje i prehrambene industrije postoje izazovi. Naglašava kako ovaj hladni val koji se dogodio u Hrvatskoj neće ugroziti poljoprivrednu proizvodnju.

Istaknula je kako je cilj povećati vlastitu proizvodnju i smanjiti ovisnost o uvoznim kategorijama.

- Govoriti o povećanju proizvodnje, a ne govoriti o povećanju produktivnosti, to nije dobro, kazala je dodavši kako je ovo situacija u kojoj je najvažnije suzbiti širenje bolesti, izazov i mogućnost za hrvatsku poljoprivrednu proizvodnju i za bolju povezanost svih dionika u lancu opskrbe hranom.

Istaknula je kako s obzirom na to da su zatvorene tržnice, da je važno da trgovački lanci osiguraju otkup svega što se proizvede u Hrvatskoj i na što brži način da se distribuira ljudima.

Na pitanje hoće li biti dodatnih izravnih plaćanja iz europskih fondova za štete od koronavirusa, ministrica je rekla kako je trenutno zatraženo prebacivanje novca između stupova.

- Objasnila bih kako postoje dva stupa, a prvom je cilj osigurati potporu dohotku poljoprivrednika. Drugi stup se odnosi na stvaranje pretpostavki za stvaranje uvjeta za strukturne transformacije poljoprivreda u zemljama. Poslali smo zahtjev da nam se iz mjera ruralnog razvoja dozvoli povećana fleksibilnost u izravna plaćanja, rekla je Vučković.

Istaknula je kako se ne vodimo samo sredstvima iz EU, koja ćemo pokušati maksimalno iskoristiti, već i našim proračunom.
Naglasila je kako je situacija stabilna te kako se promet roba odvija i dovijati će se.
- Poručujem našim građanima, kupujte hrvatsku hranu, zaključila je ministrica Vučković.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka