Ljekarne i cijene danas najtraženijih proizvoda

Ljekarne i cijene danas najtraženijih proizvoda

Posljednjih dana pod udarom su se našli mnogi ljekarnici, koje su kupci prozivali za drastično poskupljenje nekih, ovih dana, najtraženijih proizvoda, poput zaštitnih maski i sredstava za dezinfekciju. Tvrde da nisu krivi oni, već su nabavne cijene tih proizvoda - višestruko porasle.


Građani imaju razumijevanja za čekanje u redu, ali ne i za više cijene.

- Jako nam je teško, jer ljudi reagiraju svakako. Mi cijenu formiramo kao što smo je uvijek formirali po svim zakonima i diferencijalnim maržama, rekla je magistra farmacije Ana Salapić iz Zagreba.

- Kada kažem ako ja nabavim masku ona će vas sad koštati 10 puta više, a odgovor bude "ma nabavite" - nemojmo u petoj koloni pričati protiv ljekarni, jer mi zaista dajemo svoj maksimum, izjavila je Marija Vinković, magistra farmacije i predsjednica Vijeća Hrvatske ljekarničke komore, Slavonski Brod.

No, izbora nemaju. Jedna maska koja je u nabavi koštala pola kune sada stoji 16 kuna. I ljekarnici ovise o dobavljačima.

- Ljekarna na maskicu ima, kada je kupi, svoj redovni ljekarnički markap, od 35 posto prema gore, to je nekih 26 posto razlike u cijeni kao što ima na svim drugim artiklima, a što je u isto vrijeme značajno manje nego u bilo kojoj drugoj trgovini, kazao je dopredsjednik HUP Udruge ljekarnika mag. pharm. Ante Mandić.

Cijene maskica iz Kine su 12 puta veće. Dok za maske ovisimo o stranim dobavljačima neku opremu ipak proizvodimo u Hrvatskoj.

- Proizvodimo medicinsku konfekciju zaštitnu za jednokratnu upotrebu. Prvenstveno to su kombinezoni, kape, ogrtači, navlake za cipele, jednokratne gaće, jednokratna posteljina, to je najaktualnije, rekao nam je vlasnik MEDITEX-a Robert Črnjević.

Zaštitne opreme nedostaje svugdje pa i u skladištima. Cilj je osigurati bolnice.

- Uvjeravam vas da imamo dovoljno opreme što se tiče bolničkog sustava i što se tiče ljekarni u smislu općih proizvoda. Što se tiče maski o kojima svi bruje, one dolaze i dolazit će, količine koje se upućuju isključivo se upućuju ustanovama gdje je to najpotrebitije a to su one bolnice gdje imaju zaražene bolesnike, dezinficijensi dolaze kontinuirano, kazao je član uprave Medika d.d. mag. pharm. univ. spec. eoc. Jakov Radošević.

Hrvatska ima svog proizvođača dezinficijensa, no ostalo još uvijek dolazi većinom izvana. Kako dolaze tako su i skuplji pa ni ljekarne nemaju drugog izbora.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka