MUP objavio važne preporuke za siguran rad od doma

MUP objavio važne preporuke za siguran rad od doma

Ministarstvo unutarnjih poslova RH u utorak je objavilo Europolove savjete za poslodavce i zaposlenike o sigurnom radu od kuće na internetu, u aktualnoj situaciji epidemije koronavirusa, upozorivši da se za posao od doma ne mora 'skockati, ali se mora sigurnosno pripremiti.


Europolovi savjeti za siguran rad na daljinu

Epidemija koronavirusa u Hrvatskoj i brojne mjere i Odluke koje su donijete natjerala je mnoge poslodavce da razmotre različite scenarije poslovanja i organizacije rada svojih zaposlenika od doma.

Ne morate se 'skockati' i odjenuti košulju i kravatu, ali svakako preporučujemo  Europolove savjete za poslodavce i zaposlenike o sigurnom radu od kuće na internetu u ovo vrijeme, priopćeno je večeras iz MUP-a RH.

Savjeti i preporuke za poslovne subjekte

Poslovnim subjektima preporučuje se da 'uspostave jasan postupak u slučaju sigurnosnih incidenata'. 

- Provedite upotrebu multifaktorske provjere autentičnosti te primijenite mjere poput šifriranja tvrdog diska, vremenskih ograničenja neaktivnosti, jake provjere autentičnosti... Svakako povećajte nadzor sigurnosti i povećajte svijest osoblja o rizicima rada na daljinu. Redovito ažurirajte operativne sustave i aplikacije uređaja - to će pomoći u smanjenju rizika od kibernetičkog kriminala u kojem se iskorištavaju ranjivosti za koje nema zakrpa, preporuke su poslodavcima.

Savjeti i preporuke  za zaposlenike

Zaposlenicima se preporučuje korištenje samo uređaja i softvera koji tvrtka stavlja na raspolaganje, kao i stvaranje snažne lozinke.

- Budite na oprezu i pazite na sumnjive aktivnosti i zahtjeve, posebno one financijske prirode. Prije nego što započnete rad na daljinu, upoznajte se sa službenim uređajima, pravilima i postupcima. Izbjegavajte davanje osobnih podataka. Povežite se s korporativnom mrežom samo putem korporativnog VPN-a, navode iz MUP-a.

Također 'ne dopustite članovima obitelji pristup vašim radnim uređajima. Zaključajte ih ili isključite kada nisu pod nadzorom'.

- Ako je korištenje osobnog uređaja jedina opcija, provjerite jesu li operativni sustav i softver ažurirani, uključujući antivirusni/antimalware program i je li veza zaštićena putem VPN-a koji je odobrila vaša tvrtka, stoji u preporukama za siguran rad od kuće.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka