SSSH traži da se zna koji poslodavci primaju pomoć

SSSH traži da se zna koji poslodavci primaju pomoć

Savez samostalnih sindikata Hrvatske zatražio je da HZZ hitno objavi popis poslodavaca kojima su odobrene mjere pomoći Vlade zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, a zahtijevaju i objavu  dnevne analize kretanja nezaposlenosti u Hrvatskoj.


- Bez detaljnih  dnevnih analiza odakle i zašto imamo  priljev u nezaposlenost, nećemo znati što se doista događa i treba li dorađivati mjere. Bez objave popisa poslodavaca nećemo omogućiti široj javnosti (...) nadzor nad korištenjem javnih sredstava, posebice u uvjetima kada država taj nadzor nije osigurala, stoji u pismu koje je SSSH uputilo ravnatelju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Anti Lončaru.

Sindikati su svoje zahtjeve Lončaru uputili javno, nakon "nakon više usmenih i pisanih inicijativa, na koje ne stižu odgovori niti se po tome postupa". Traže da HZZ uspostavi praćenje i javnu objavu dnevnih podataka priljeva u nezaposlenost, i to na način da se dobije uvid u broj radnika po spolu, dobi, sektorima, veličini poslodavca, oblicima ugovora o radu po kojima su radili, oblicima prestanka ili otkazivanja ugovora o radu.

Zatražili su i da HZZ hitno na svojoj službenoj web stranici objavi popis poslodavaca koji koriste potporu mjere COVID-19. "Traženo je  opći društveni interes ali i obveza svake uređene i odgovorne države te mora imati prednost u realizaciji, čak i pod uvjetom zapošljavanja nekoliko ključnih osoba ako ih HZZ trenutno nema", stoji u pismu SSSH.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka