Danas je Veliki četvrtak - audio

Danas je Veliki četvrtak - audio

Veliki četvrtak označava i posljednji dan korizme te njime počinju dani vazmenog trodnevlja.

Danas obilježavamo Veliki četvrtak, dan kojim započinje vazmeno trodnevlje. Na ovaj se dan Crkva prisjeća Posljednje večere na kojoj je Isus Krist, uoči smrti i muke, ustanovio sakrament Euharistije i sakrament ministerijalnog svećeništva. 

Misna su slavlja i obredi mogući samo u župnim crkvama i samostanima, ali bez vjernika te uz dezinfekciju predmeta i prostora pa će ove godine, zbog trenutačne situacije, obilježavanje biti nešto drugačije, odnosno uz radijski i televizijski prijenos.

Inače, običaj je da se na Veliki četvrtak održava samo jedna sveta misa u cijeloj biskupiji, a slavi je biskup sa svećenicima. U svakoj se biskupijskoj zajednici na Veliki četvrtak ujutro slavila misa posvete ulja, na kojoj su biskup i svećenici, koji su dio dijecezanskoga svećenstva, obnavljali obećanja s ređenja.

Također, na Veliki se četvrtak blagoslivljaju ulja za slavljenje sakramenata: katekumensko ulje, ulje za bolesničko pomazanje i sveta krizma, a diljem zemlje održavao se i tradicionalni obred pranja nogu, prenosi Večernji.hr.

Što se tiče običaja kod Hrvata, od četvrtka do subote ne obavljaju se teži fizički poslovi te u te dane ne zvone crkvena zvona, piše Dnevnik.ba.

U audioprilogu poslušajte razmišljanja našeg fra Andrije Nikića

 

Dnevnik.ba / Radio Ljubuški

na vrh članka