Vučić kaže da ne razumije Plenovićeve izjave u presudi šestorki u Den Haagu - video

Vučić kaže da ne razumije Plenovićeve izjave u presudi šestorki u Den Haagu - video

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao je kako se činu bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka pred Haškim tribunalom "ne bih rugao ni na koji način, niti bih ga nazivao kukavičkim", ali je Hrvatskoj zamjerio što poslije presude šestorki u Den Haagu spominje Srbiju izjavivši da nije razumio izjavu hrvatskog premijera Andreja Plenkovića o dijelu presude za udruženi zločinački pothvat u stvaranju Herceg Bosne.Aludirajući na Plenkovićevo spominjanje povezanosti tadašnjeg srbijanskog državnog vrha i Slobodana Miloševića s bivšim zapovjednikom vojske bosanskih Srba Ratkom Mladićem, o čemu se ne govori u prošlotjednoj presudi Mladiću, Vučić je, kako prenosi agencija Tanjug, kazao da ne razumije što je Plenković htio reći, ustvrdivši da postoji opsesija dijela hrvatske javnosti Srbijom i srpskim narodom.

"Nisam shvatio šta je taj odgovor trebao značiti", izjavio je Vučić novinarima u Beogradu, rekavši kako nije shvatio ni zašto je Plenković u Budimpešti na pitanje novinara iz Srbije o "hibridnom ratu" u Hrvatskoj spomenuo Srbiju i Beograd. "Nisam razumio šta je Plenkovićev odgovor trebao značiti",  rekao je Vučić.

Srbijanski predsjednik je i odnos međunarodne zajednice prema Srbiji nazvao je licemjernim, ilustrirajući to reakcijama na poruke hrvatskih vlasti nakon potvrđenih presuda u slučaju Prlić i ostali.

Komentirajući jučerašnje izricanje presude i samoubojstvo Slobodana Praljka, rekao je kako su se iz Srbije, nakon doživotne kazne zatvora generalu Ratku Mladiću, mogle čuti samo izjave koje naglašavaju okretanje budućnosti i iskazivanju poštovanje svim žrtvama, ali da su takve reakcije izostale nakon presude šestorki bosanskih Hrvata.

A kakve su bile reakcije u regiji? Budućnost nitko nije spomenuo. Bavili se Srbijom i Srbima, nažalost, rekao je naglasivši da za odnos prema Srbiji i Hrvatskoj postoje različita mjerila.

"Imao bih što poručiti ljudima u EU zbog različitih mjerila i izjava o Srbiji i Hrvatskoj u povodu posljednjih presuda, rekao je Vučić i najavio da će na sastanku s predstavnicima zemalja EU istaknuti tretman Srbije, dok se "nekad prave slijepi i glupi kada je netko drugi u pitanju".

Vučić drži kako 95 posto građana Srbije presudu Ratku Mladiću vidi kao "protupravnu, lošu i da ne korespondira s činjenicama .

Ali, na šta bi ličilo da ja kao predsjednik države iziđem u javnost i kažem kako sam protiv te presude, da je on (Mladić) heroj, te da ćemo pokušati osporiti presudu. A iz Hrvatske kritiziraju: Vi Srbi vodite računa šta ćete reći oko Haaga, a mi koji smo u EU govorit ćemo protiv Tribunala i presude koja im se ne sviđa", rekao je Vučić.

Komentirajući problem nestalih osoba kao jedno od otvorenih pitanja u odnosima dviju država, Vučić je naglasio kako on želi da se to riješi, ali postoje oprečna mišljenja o broju nestalih.

"Vi u hrvatskoj javnosti ne možete kazati kako je više nestalih Srba nego Hrvata. Nisu se valjda Srbi Krajišnici sami poubijali?, rekao je Vučić novinarima.
 Srbijanski šef države poručio je i da je Srbija uvijek spremna za razgovor s hrvatskim dužnosnicima.

"Spremni smo, ali za partnerski razgovor, a ne onaj u kojem će nas netko ponižavati", rekao je Vučić naglasivši kako se "taj film neće gledati" dok je on predsjednik Srbije.

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka