Nizozemska provodi istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka

Nizozemska provodi istragu o samoubojstvu Slobodana Praljka

Dan nakon neviđene drame koja se jučer odigrala u sudnici Haškog suda (ICTY) istraga će utvrditi kako je hrvatski general Slobodan Praljak mogao počiniti samoubojstvo pred sucima, piše France Presse.Brza obdukcija Slobodana Praljka (72) ima najviši prioritet za nizozemske istražitelje, rekao je za AFP Frans Zonneveld, glasnogovornik haškog tužiteljstva. Istraga se usmjerava na pomoć samoubojstvu i kršenje propisa o lijekovima, objavilo je sinoć tužiteljstvo.

No prvi rezultati istrage već su pokazali prisutnost kemijske supstancije koja može izazvati smrt u bočici koju je Praljak izvadio iz džepa i u jednom gutljaju popio njezin sadržaj. Ubrzo nakon toga umro je u bolnici u Haagu.

Još se ne zna kako je Praljak došao u posjed bočice s tamnom tekućinom. Je li je nabavio u zatvoru u Scheveningenu ili na sudu?

Pravila UN-ova pritvora nalažu da svi koji ulaze u kompleks moraju na ulazu biti podvrgnuti kontroli, što podrazumijeva provjeru identiteta, prolazak kroz detektore metala i, ako je potrebno, pretraživanje odjeće. Osim toga, svi predani ili poslani predmeti moraju biti provjereni, otvoreni i/ili pregledani rendgenskim zrakama prije nego što se mogu unijeti u centar.

No prema pisanju nizozemskog lista NRC, mnogi osumnjičenici su, baš kao i Praljak, u poodmakloj dobi i boluju od raznih bolesti. Stoga su često pod medicinskim nadzorom svojeg osobnog liječnika. Dakle, ne bi bilo neuobičajeno da je sa sobom u sudnicu ponio svoje lijekove, navodi list.

Frederiek de Vlaming, kriminalistkinja specijalizirana za međunarodno kazneno pravo sa Sveučilišta u Amsterdamu, izjavila je za list De Volkskrant da je Praljkov javni suicid oblik protesta kakav nikad prije nismo vidjeliTo pokazuje kako osumnjičenici iz regije vide tribunal, kazala je dodajući da je presuda po njezinu mišljenju važnija od tog dramatičnog incidenta.

Hrt.hr

na vrh članka