radio ljubuski bozic XL

ICTY: Neovisna istraga o smrti generala Praljka - počela obdukcija

ICTY: Neovisna istraga o smrti generala Praljka - počela obdukcija

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) priopćio je da pokreće neovisnu istragu o smrti bosanskohercegovačkog Hrvata Slobodana Praljka koji je u srijedu u sudnici pred kamerama popio otrov nakon izricanja pravomoćne presude i preminuo. Reviziju će voditi sudac Hassan B. Jallow, bivši glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda za Ruandu i Mehanizma za međunarodne kaznene sudove. Istraga će početi idući tjedan kako bi se izradilo izvješće o zatvaranju ICTY-ja  31. prosinca 2017. Zadaća revizije je ocijeniti postojeće postupke i donijeti eventualne preporuke koje bi mogle pomoći sudovima u budućnosti, navodi se i dodaje da će ishod istrage biti javno objavljen nakon potrebnih procjena.

Počela obdukcija tijela Slobodana Praljka

Nizozemsko državno odvjetništvo objavilo je na Twitteru kako je počela obdukcija tijela Slobodana Praljka. Na zahtjev Haškog suda obdukciji prisustvuju dva hrvatska stručnjaka. "Rezultati još nisu poznati", dodaju u nizozemskom državnom odvjetništvu.

Glasnogovornik suda Nenad Golčevski, osim što je ustvrdio da Praljak nije preminuo u sudnici, potvrdio je da njegovo tijelo ostaje u nadležnosti policije do kraja istrage. Nada se da će činjenice i dokumentacija prikupljena u ovom slučaju poslužiti približavanju i pomirenju naroda bivše Jugoslavije.

Hrt.hr

na vrh članka