Pandemija u Europi popušta, najviše zaraženih u SAD-u i Rusiji

Pandemija u Europi popušta, najviše zaraženih u SAD-u i Rusiji

Broj zaraženih koronavirusom u svijetu prešao je 5 milijuna. Dok pandemija popušta diljem Europske unije, a zemlje se postupno otvaraju, Rusija je s 308 tisuća zaraženih prestigla Španjolsku i postala drugo najveće žarište zaraze koronavirusom, nakon SAD-a.


ŠPANJOLSKA
Španjolska vlada oprezno ublažava mjere izolacije. Obvezno je nošenje zaštitnih maski u javnosti. Samo djeca mlađa od 6 godina izuzeta su od ove uredbe.

Španjolski premijer zatražio je u parlamentu da se izvanredno stanje produlji do 7. lipnja.

- Tražimo da se produlji izvanredno stanje za još 15 dana. Tako želimo spasiti živote. To je, jednostavno, zaštita života i obrana javnog zdravlja u Španjolskoj, rekao je Pedro Sanchez, španjolski premijer.

A kritiku vladi i njezinu upravljanju krizom izrazile su stotine Španjolca na madridskim ulicama. Traže ukidanje svih mjera  te Sanchezovu ostavku.

ITALIJA
Talijani su blaže mjere i ulazak u drugu fazu popuštanja jedva dočekali. U Lombardiji stanovništvo se polako vraća normalnom životu.

- Ulazimo u drugu fazu krize izazvane koronavirusom s opreznim optimizmom i osjećajem odgovornosti. Znamo da je naša borba još daleko od završetka, rekao je talijanski premijer Giuseppe Conte.

RUSIJA
U Rusiji je, nakon SAD-a, najveći broj zaraženih koronavirusom na svijetu. Radi se o više od 308.000 oboljelih. Zaraza se ubrzano širi, pa je i danas oko 9.000 novooboljelih. U bolnicama nedostaje medicinske opreme, a najviše respiratora. No pomoć stiže iz Amerike.

- Predsjednik Donald Trump rekao je da su Sjedinjene Države povećale proizvodnju respiratora i da žele pomoći Rusiji s 200 komada. Bila je to iskrena ponuda i predsjednik Putin ju je prihvatio, kazao je Sergej Lavrov, ruski ministar vanjskih poslova.

Rusko žarište epidemije, Moskva, ostaje u karanteni do kraja ovog mjeseca. Kretati se mogu samo oni s propusnicama.

SAD
U Sjedinjenim Američkim Državama zabilježen je najjači udar pandemije na svijetu. Milijun i pol je zaraženih, a više od 93.000 umrlih. Predsjednik Donald Trump kaže da razmatra mogućnost zabrane ulaska Brazilaca u zemlju zbog brzog širenja zaraze u Brazilu.

- Ne želim da ovamo dolaze i zaraze naše ljude. Pomažemo Brazilu donirajući respiratore, rekao je Trump.

BRAZIL
Epidemija  se u Brazilu ubrzano širi. Trenutačno je više od 271.000  zaraženih koronavirusom. No predsjednik Bolsonaru ponovno umanjuje rizik od bolesti. Tvrdi da je gospodarska šteta od zatvaranja gora od same bolesti.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka