Evo što o Hrvatskoj kaže Hrvat koji u Frankfurtu upravlja sa 170 t zlata - video

Evo što o Hrvatskoj kaže Hrvat koji u Frankfurtu upravlja sa 170 t zlata - video

U financijskom srcu Europe u Frankfurtu na Majni - Jozo Ćurić razgovarao je s hrvatskim stručnjakom Mihcaelom Königom, direktorom tvrtke koja trguje zlatom Deutsche Boerse Commodities. König upravlja portfeljom od oko 6 milijardi eura. Aktivan je u Hrvatskom svjetskom kongresu Njemačke i kaže da je Hrvatska velika prilika za investitore.Što poslovna zajednica misli o hrvatskom planu uvođenja eura?

"Mi to pratimo mi čujemo o čemu se priča. Vidimo razne grupacije i razne interese koji su iza argumenata tih grupacija. S našeg gledišta je ulazak Hrvatske u monetarni sustav i u euro vrlo dobra stvar. Hrvatska je eurizirana država - mislim da je čak 70 posto štednje u Hrvatskoj u euru. Budimo iskreni, kuna nije jaka valuta, a strani ulagači ne žele ulaziti u hrvatski sustav. Uvođenje eura bi Hrvatskoj pomoglo da dobije više stranih ulaganja i investitora, jer ne bi postojala opasnost od devalvacije."  

Što najčešće čujete od investitora o Hrvatskoj?

"Čujemo dosta pozitivnoga. Hrvatsku jako cijene, cijene hrvatske radnike cijene i inovatore. Mi smo dosta progresivan narod, pogotovo oni Hrvati koji žive vani. Međutim, kad investitor dođe u Hrvatsku i pita koji su elementi investiranja, na što mora paziti i gledati - u Zagrebu dobije jedan odgovor, u Splitu drugi itd.. Najveći dio ulaganja ide u turizam, bilo bi lijepo dobiti više ulaganja za poljoprivredu, za sektore gdje bi mi mogli potencijalno biti jaki, a gdje nam nesostaje kapitala za razvoj."  

Kako je biti Hrvat u vrhu Frankfurtske burze?

"Zanimljivo je za mene biti na vrhu njemačkih financija, u njemačkoj burzi. Imamo gram zlata za svaku dionicu kod nas u trezoru. To zlato gomilamo za naše investitore. Imamo 170 tona zlata u protuvrijednosti preko 6 milijardi eura."

Hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka