UAE: Izrael treba prestati prijetiti aneksijom Zapadne obale

UAE: Izrael treba prestati prijetiti aneksijom Zapadne obale

Visoki dužnosnik Ujedinjenih Arapskih Emirata ocijenio je u ponedjeljak da bi svaki jednostrani potez Izraela u pokušaju anektiranja okupirane Zapadne obale bio nazadovanje bliskoistočnog mirovnog procesa.


Izraelski premijer Benjamin Netanyahu rekao je da će 1. srpnja početi vladini razgovori o planu proširenja izraelskog suvereniteta na teritorije koje Palestinci žele za svoju državu.

- Neprekidni izraelski govor o anektiranju palestinske zemlje mora prestati. Svaki jednostrani korak Izraela bit će ozbiljno nazadovanje za mirovni proces, potkopat će palestinsko samoodređenje te izazvati reakciju međunarodnog i arapskog konsenzusa u pogledu stabilnosti i mira, napisao je ministar vanjskih poslova Anwar Gargash na Twitteru.

Američke saveznice, arapske zaljevske zemlje, uključujući Ujedinjene Arapske Emirate, nedavno su davale prioritet čvrstim vezama sa Sjedinjenim Državama koje su od vitalne važnosti u suzbijanju Irana zbog tradicionalne nepokolebljive potpore Palestincima.

Zaljevske zemlje u velikoj su mjeri izrazile potporu mirovnom planu koji je predložio američki predsjednik Donald Trump u siječnju za stvaranje palestinske države, ali demilitarizirane i s granicama povučenim u skladu s izraelskim sigurnosnim potrebama istodobno odobravajući američko priznanje izraelskih naselja na okupiranim područjima Zapadne obale.

Palestinci su odbili plan koji se razlikuje od dotadašnje američke politike i inicijative što ju je podržala Arapska liga 2002. godine, a koja je Izraelu nudila normalne odnose u zamjenu za neovisnu palestinsku državu i potpuno povlačenje Izraela s teritorija zauzetog u ratu na Bliskom Istoku 1967. godine.

Izvor:hrt.hr

Video sadržaj

na vrh članka