WHO hvali neizmjeran američki doprinos svjetskom zdravlju

WHO hvali neizmjeran američki doprinos svjetskom zdravlju

Čelnik Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u ponedjeljak je pohvalio neizmjeran i velikodušan doprinos Sjedinjenih Država svjetskom zdravlju, u pokušaju da spasi odnos između te organizacije i Washingtona nakon što je američki predsjednik najavio da će ga prekinuti.


Američki predsjednik Donald Trump u petak je optužio WHO da ide na ruku Kini i najavio da prekida američku suradnju s tom organizacijom.

No šef WHO-a Tedros Adhanom Ghebreyesus nada se da će uspjeti zadržati suradnju sa SAD-om.

Doprinos i velikodušnost SAD-a svjetskom zdravlju kroz mnoga desetljeća bili su neizmjerni i to je učinilo velik pomak za javno zdravlje diljem svijeta, rekao je.

Kina je žestoko reagirala na Trumpov potez, prozvavši ga sebičnim i u skladu s ovisnošću američke vlade o izlasku iz međunarodnih tijela i sporazuma.

Tedros je kazao kako je za američku odluku saznao iz medija i da mu je Trumpova vlada još nije službeno javila. SAD je u 2019. bio najveći donator Svjetske zdravstvene organizacije s više od 400 milijuna dolara, što je otprilike 15 posto njezina proračuna.

Rizik na prosvjedima

WHO je izrazio zabrinutost da će prosvjedi koji su izbili u SAD-u zbog policijske brutalnosti pogoršati epidemiološku sliku u toj državi najpogođenijom koronavirusom.

WHO-ova znanstvenica Soumya Swaminathan rekla je kako bi organizacija kroz 24 sata mogla imati dovoljno informacija za odluku o prestanku testiranja hidroksiklorokina.

Američki predsjednik najveći je zagovaratelj tog lijeka protiv malarije u borbi protiv Covida-19, usprkos zdravstvenim upozorenjima o njegovim nuspojavama.

Izvor:hrt.hr

na vrh članka