HCK: Kutija namirnica za nezaposlene

HCK: Kutija namirnica za nezaposlene

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, od početka krize uzrokovane pandemijom bolesti COVID-19 u Hrvatskoj je bez posla ostalo više od 25.000 ljudi. Kako bi odgovorio na njihove potrebe, Hrvatski Crveni križ pokrenuo je projektkojemu je cilj barem malo olakšati im život u teškim okolnostima u kojima su se našli.


Hrvatski Crveni križ predstavio je u ponedjeljak projekt pomoći  "Vaš dar za pravu stvar" namijenjen novoj kategoriji socijalno ugroženih osoba koje su izgubile posao zbog pandemije koronavirusa i nemaju pravo na naknadu te im je osigurano 11.500 paketa s prehrambenim proizvodima.

- Crveni križ prikupio je određene donacije. U ovom slučaju, osobama koje su od 11. ožujka do 11. svibnja, ostale bez posla dodijelit ćemo pomoć. To je kutija s prehrambenim namirnicama, rekao je Robert Markt, izvršni predsjednik Hrvatskog Crvenog križa.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), od početka krize uzrokovane pojavom pandemije koronavirusa u Hrvatskoj je bez posla ostalo više od 25.000 ljudi. Humanitarni paketi namijenjeni su osobama koje su ostale bez posla u razdoblju od 11. ožujka 2020. do 11. svibnja 2020. i ne ostvaruju pravo na naknadu HZZ-a.

- Pakete će moći podići u najbližem društvu Crvenoga križa u razdoblju od 1. lipnja do 1. srpnja ove godine, najavio je na konferenciji za novinare predsjednik HCK Josip Jelić.

- Humanitarni paketi za novonezaposlene dio su niza aktivnosti koje Hrvatski Crveni križ provodi od početka epidemije koronavirusa u Hrvatskoj. U gotovo tri i pol mjeseca 3.500 volontera i 1600 djelatnika Crvenoga križa posjetilo je više od 191 tisuću kućanstava 3 puta tjedno diljem Hrvatske, naglasio je Jelić.

Izrazio je zadovoljstvo što tijekom pandemije zahvaljujući pridržavanju propisanih mjera zaštite niti jedan volonter nije zaražen koronavirusom.

- Osim nužnih životnih potrepština, naši su volonteri i djelatnici ljudima donosili i toplu riječ koja puno znači u neizvjesnim vremenima. Hrvatski Crveni križ i u ovoj krizi pokazao je svu svoju snagu, pokazao je kako izgleda humanost na djelu, poručio je predsjednik HCK.

Posebno je zahvalio Kriznom stožeru Civilne zaštite ocijenivši da je odradio fenomenalan posao i svojom stručnošću i poduzetim epidemiološkim mjerama maksimalno pridonio sprječavanju širenja zaraze i da se Hrvatska nalazi u krugu zemalja koji ima najmanje posljedice pandemije koronavirusa. Također je zahvalio medijima na profesionalnom i objektivnom izvještavanju koje je pridonijelo kvalitetnom informiranju građana i sprječavanju širenja panike.

Pripreme za eventualni drugi val epidemije

Izvršni predsjednik HCK Robert Markt je napomenuo kako maloprodajna vrijednost jednoga paketa, u kojem je brašno, riža, ulje, tjestenina, mesne i riblje konzerve, šećer i marmelada, iznosi oko 250 kuna, a sredstva su osigurana zahvaljujući donaciji Vlade RH i zaklade The Coca-Cola Foundation kojima je ujedno i zahvalio.

Sve osobe obuhvaćene ovim projektom, na kućne adrese dobile su pisma u kojima ih se informira o načinu preuzimanja paketa, rekao je Markt i najavio kako pripremaju i u rujnu još veću takvu akciju kao i projekt nabave zaštitne opreme za staračko stanovništvo, oko 15.900 korisnika,  kako bi bili spremni za eventualni drugi val epidemije.

Odgovarajući na upit kako su došli do broja 11.500 osoba kojima je potrebna takva pomoć, Markt je rekao kako su podatke dobili od HZZ-a uz poštivanje prava na zaštitu osobnih podataka.

- Na besplatni telefonski broj 0800 1188 koji je i dalje otvoren, javilo se više od 80 tisuća ljudi, a za njih 6000 osigurana je psihosocijalna podrška. Iako se situacija normalizira, društva Crvenoga križa i dalje redovito obilaze stare i nemoćne koji su još uvijek na oprezu, rečeno je na konferenciji za novinare.

Rimac će biti razrješenja dužnosti potpredsjednice HCK

Na pitanje novinara o trenutnom statusu uhićene potpredsjednice HCK-a i bivše države tajnice Ministarstva uprave Josipe Rimac protiv koje je pokrenut kazneni postupak, Jelić je rekao da je jako osjetljiv na takve pojave i kako već sada ima dovoljno temelja za pokretanje postupka njezinog razrješenja što je i učinjeno.

- U ovoj fazi to je nespojivo s načelima djelovanja HCK-a, dok se ne vidi što će biti i dokaže li se da su točni navodi koji joj se stavljaju na teret, ne bismo si mogli oprostiti da postoji netko takav u našim redovima, pogotovo na tako visokoj funkciji, kategoričan je Jelić. Rimac nema nikakvu izvršnu funkciju, ne potpisuje nikakve ugovore te da je radila na promidžbi i provedbi humanitarnih aktivnosti kao treća potpredsjednica, pojasnio je Jelić.

Podsjetio je kako su funkcije predsjednika i potpredsjednika HCK-a volonterske. 

Izvor:hrt.hr

na vrh članka